У Федерацији БиХ пријављено осам умрлих од грипа

Срна
У Федерацији БиХ пријављено осам умрлих од грипа

Сарајево - Заводу за јавно здравство Федерације БиХ /ФБиХ/ је у овој сезони пријављено осам умрлих од грипа, а највећи број њих имао је већ неко хронично обољење, потврђено је Срни у Заводу.

Из Завода наводе да су умрли, углавном, невакцинисани или непознатог вакциналног статуса.


Што се тиче броја обољелих у овој сезони, Заводу за јавно здравство пријављене су укупно 19.632 особе са симптомима сличним грипу.

Ову сезону грипа карактерише широка распрострањеност и средњи интензитет.

Од почетка сезоне пријављују се обољели са симптомима сличним грипу, али прва лабораторијска потврда регистрована је средином новембра.

Повећање броја обољелих регистровано је у посљедњој седмици децембра, а такозвани преепидемијски праг пређен је почетком јануара ове године.

Према извјештају клиничке микробиологије Клиничког центра Универзитета у Сарајеву /КЦУС/, почетком новембра регистрован је вирус грипа тип Б, који је доминирао у узорцима до краја јануара.

Вирус грипа тип А/Х1Н1 регистрован је први пут у трећој седмици јануара, а тренутно су у циркулацији вирус грипа тип А и тип Б.

Када је ријеч о забранама посјета у здравственим установама широм ФБиХ, та мјера се уводи у појединачним случајевима, углавном, према оцјени епидемиолошке ситуације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана