U Bratuncu osnovana prvu ženska poljoprivredna zadruga

RTRS
U Bratuncu osnovana prvu ženska poljoprivredna zadruga

Bratuac - Skoro duplo manja otkupna cijena maline od prošlogodišnje je proizvođače u srednjem Podrinju dovela do gubitaka i većih ulaganja nego zarade.

Većini se, zbog mnogobrojnih posredinka i preprodavaca, ova poljoprivredna grana nije isplatila. Da li bi udruživanje u poljoprivredne zadruge i osnivanje mini hladnjača, pomoglo razvoju malinarstva?

Pet žena iz Bratunca udružilo je svoje snage. Zasadile su deset dunuma maline, napravile hladnjaču i osnivanjem prve ženske poljoprivredne zadruge ne žele da zavise od velikih hladnjača, preprodavaca i trgovaca malinom, koji ogromnim maržama zarađuju više nego sami proizvođači.

Željana Pjevalica kaže da su osnivanjem zadruge željele da zaokružimo ciklus, tj. da svoje maline i one od kooperanata ne preprodaju, već da je direktno plasiraju za izvoz.

Hladnjačari su ove godine ponudili svega 1,9 KM po kilogramu, čime proizvođači ne mogu pokriti ni troškove. Ove žene izgradile su mini hladnjaču kapaciteta 50 tona, plan im je da zamrznutu malinu prodaju krajnjim korisnicima.

Zemljoradnička zadruga „Žena“ iz Bratunca, pored kooperanata, angažuje i nekoliko desetina sezonskih radnika

Gordana Marković kaže da tokom radova na okopavanju i berbi angažuju tridesetak radnika.

Ideja zadrugarstva i direktnog učešća proizvođača na tržištu i u izvozu malina, mora dobiti podršku relevantnih institucija, ističu u ovoj zadruzi.

- Za sve to nam je potrebna podrška, kao finansijska, tako i edukativna i lokalne zajednice i resornog ministarstva“ - naglasila je Pjevalica.

U Srednjem Podrinju više od 20.00 domaćinstava živi isključivo od proizvodnje malina. Zbog male otkupne cijene organizovali su i nekoliko protesta, ističući da su prevareni od strane raznih otkupljivača, izvoznika i manipulatora, jer je cijena ovog voća u zemljama zapadne Evrope i do deset puda veća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana