У Бијељини 167 глодара по глави становника

Nezavisne.com
У Бијељини 167 глодара по глави становника

Бијељина, Градишка - Док је број глодара према резултатима мониторинга који је обавило предузеће "Еко заштита" уочи прве овогодишње дератизације у Бијељини процијењен на 167 по становнику, те упозоравају на могућност појаве заразе, у Градишци ову врсту пребројавања нису извели, мада на том подручју влада епидемија мишје грознице.

"На подручју нашег града утврђена су 94 дивља одлагалишта смећа и чак 458 напуштених домаћинстава, што су велики потенцијални извори заразе коју преносе глодари", казала је Бојана Петричевић из "Еко заштите" Бијељина.

Подсјећамо, према попису становништва из 2013. године, у Бијељини укупно има 103.874 становника, што значи да је глодара том рачуницом око 1,7 милиона.

Петричевићева је додала да ће према тендерској документацији дератизација на подручју града бити обављена у породичним стамбеним и помоћним објектима, подрумским просторијама зграда, школским и предшколским установама, вјерским објектима,

Дому здравља и амбулантама породичне медицине.

Системска дератизација обухватиће и пољопривредна газдинства и друге објекте, а за систематску дератизацију из локалног буџета биће издвојено око 60.000 КМ.

Према ријечима Богдана Миленковића, начелника Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Градишка, која је задужена за дератизацију на подручју ове општине, нису се бавили пребројавањем глодара, али кажу да епидемија мишје грознице јењава.

"Задњи случај мишје грознице забиљежен на овом подручју био је 15. августа у мјесту Вилуси. Епидемија се углавном смирује, а биће укинута након двоструке инкубације, код мишје грознице је то 45 дана, дакле треба проћи укупно 90 дана без новообољелих пацијената", појашњава Миленковић.

Додаје да је од проглашења епидемије мишје грознице средином јуна на подручју градишке општине забиљежено 23 обољелих од ове болести, од укупно 37 пријављених.

Грађанима се ипак савјетује да и даље треба да се чувају тако што ће добро прати воће и поврће које расте при земљи, а у пословима у шуми или са земљом заштитити се рукавицама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана