У БиХ увезено аутомобила за 700 милиона КМ

Срна
У БиХ увезено аутомобила за 700 милиона КМ

Бањалука - Увоз аутомобила у Босну и Херцеговину у првих 11 мјесеци ове године повећан је за 2.412 у односу на исти период лани, а потражња је владала посебно за половним, али и за новим аутомобилима.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, у овом периоду увезено је укупно 64.816 четвороточкаша. Од тога су 54.744 половна аутомобила, што је за 2.429 више у односу на исти период прошле године. Што се тиче нових модела, њихов увоз ове године са бројком од 10.072 готово је идентичан у односу на лани, када је увезено 10.089 модела. Укупна вриједност увезених аутомобила је 702.160.154,12 КМ, а дажбине су износиле 154.638.499,07 КМ.

У Ауто-кући „Томић“ у Мостару, која се бави продајом нових аутомобила, истичу да је код њих порасла потражња.

„Наш најпродаванији модел био је БМЊ Џ1 и нова серија 5. Уназад двије године биљежимо пораст потражње и продаје аутомобила“, кажу из ове ауто-куће и додају да цу цијене најпродаванијих модела између 55.000 и 60.000 КМ, односно 100.000 КМ.

У бањалучкој кући „Хит Ауто“, која продаје полова аута, кажу да се константно тражи ситроен Ц3, који полован кошта од 10.000 до 15.000 КМ, а поред ситроена, купци доста траже и друге познате марке француских аутомобила - пежо и рено.

Зоран Павловић, економски аналитичар, казао је да је ауто-бизнис постао озбиљан дио активности трговаца у БиХ, који посебно трљају руке поткрај године.

„Ту су трговци с једне стране, а са друге жеља купаца да се у нову годину уђе с аутом, ако га нисмо имали, или новијим аутом, ако смо имали стари, учинило је да је потражња заиста у овом задњем кварталу порасла. У Европској унији постоје и бенефиције које се дају за продају аутомобила, да не остају непродати. Сви трговци прије краја године покушавају да пласирају што више робе како би са мањом залихом ушли у сљедећу годину“, истиче Павловић.

Додаје да домаћи увозници углавном раде у сарадњи с кућама у Западној Европи, па је то све скупа ланац повезаних активности гдје попуст на једној страни изазива интерес за куповину на другој.

Говорећи о продаји нових аутомобила, Павловић је рекао да компаније које су показале добре финансијске резултате, ако не купе робу, у овом случају ауто, у овој календарској години, платиће 10 одсто пореза на зараду коју остварује фирма.

„То је, када су у питању фирме које добро послују, разлог више за куповину. Уз то има један мали детаљ. Код нас возила која се купују на рачун фирми имају категорију полутеретног возила, како би могли да превозе и путнике и робу, те су ослобођени ПДВ-а, а једини услов је да имају мрежицу на задњем сједишту и да се задња врата отварају не као гепек, већ као пета врата“, додао је Павловић.

У бањалучком Удружењу потрошача „Реакција“ кажу да су потрошачи током године имали негативне примједбе у вези с половним аутомобилима.

„Непотпуна папирологија, километража и технички услови само су неки од проблема. Ипак, укључила се надлежна инспекција и доста тога је ријешено. Такође, дешавало се да су приликом давања капаре трговци давали обећања која потом нису испоштовали“, кажу из Удружења.

Додају да је најављен повећан увоз те да купци треба да буду опрезни и провјере папирологију, као и техничке спецификације у овлаштеним сервисима, како не би било проблема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана