У БиХ регистровано само 14 електричних аута

nezavisne.com
У БиХ регистровано само 14 електричних аута

Бањалука, Сарајево - Електрична и хибридна возила, због чињенице да су еколошки прихватљива, свугдје у свијету препозната су као возила будућности, а у БиХ до сада је регистровано само 14 возила на електрични погон и 372 на хибридни погон, потврдили су у Агенцији за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА БиХ).

У ИДДЕЕА кажу да је у БиХ регистровано укупно 386 еколошки прихватљивих возила, од чега 14 чисто електричних возила.

“Њих 13 је регистровано у ФБиХ и једно у Брчко дистрикту, док ниједно електрично возило није регистровано у РС”, појаснили су у ИДДЕЕА.

Горан Ракић, шеф Кабинета директора ИДДЕЕА, каже да је, према подацима којима располажу, од 13 регистрованих електричних возила у ФБиХ, шест у Сарајеву, четири у Тузли, два у Мостару и једно у Зеници.

Ракић додаје да су у БиХ регистрована 372 возила која се покрећу на хибридни погон, односно комбинацију електричног погона и горива.

“У РС имамо 95 регистрованих хибридних возила, у ФБиХ 272 хибридна возила, а у Брчко дистрикту пет таквих возила”, рекао је Ракић.

У развијеним земљама разним подстицајима возаче настоје мотивисати на куповину еколошки прихватљивих аутомобила. БиХ још нема подстицаје за куповину или регистрацију ових аутомобила, али у Министарству комуникација и промета БиХ кажу да се интензивније активности на том пољу очекују у другој половини 2018. године и да ће ићи у два правца.

“Први правац активности је елиминација препрека у прописима код техничких прегледа и регистрације електричних возила у циљу давања повлаштеног третмана овој категорији возила. Други правац је јачање свијести”, рекли су у Министарству комуникација и промета БиХ.

Истакли су да је у плану и иницијатива за формирање фонда за субвенцију набавке еколошки прихватљивих, односно хибридних и електричних возила, те за олакшавање регистрације.

За оне који желе да возе електрични аутомобил у БиХ проблем може представљати и недостатак пунионица, којих има само у Сарајеву, Мостару и Бањалуци.

У Министарству комуникација и промета БиХ кажу да разматрају међународне пројекте и иницијативе у које се БиХ може укључити кад је у питању изградња пунионица.

“Разматрамо пројекте изградње пунионица за електрична возила како би се постигла мрежа од бар једне пунионице на 100 километара пута”, казали су у овом министарству.

Поређења ради, у Србији је регистровано 128 електричних и 204 хибридна возила, док је Хрватска у 2016. години имала више од 100 пунионица и више од 800 регистрованих електричних аутомобила.

У оквиру недавног сајма “ЕНЕРГА 2018” у Сарајеву одржан је тематски панел “Будућност је пред вратима - Стање и перспективе електричних аутомобила у БиХ” на којем су размијењена искуства стручњака из ове области. На сајму је закључено да “електричну револуцију”, на путевима у БиХ, треба очекивати од 2020. године.

Број електричних возила

  • Сарајево 6
  • Тузла 4
  • Мостар 2
  • Зеница 1
  • Брчко 1

Број хибрида

  • ФБиХ 272
  • РС 95
  • Брчко дистрикт 5

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана