У БиХ ради само једна залагаоница

nezavisne.com
У БиХ ради само једна залагаоница

Бањалука, Сарајево - Иако су залагаонице хит у региону, у БиХ постоји само једна, мада грађани сматрају да за њима има потребе, јер често због презадужености или неимаштине немају услове да се за кредит или позајмицу обрате банкама.

"Чуо сам за залагаонице и то је супер идеја, јер знате како је тешко доћи до кредита, само још што крвну групу не траже", рекао је Милош С. из Бањалуке.

Његово мишљење дијели и Биљана К., која каже да преко деценију подиже мање износе различитих кредита. Она сматра да би залагаоница добро дошла грађанима, који би могли заложити неку драгоцјеност кад им затреба позајмица.

У удружењима за заштиту потрошача поручују како начин доласка до новца има своје и предности и мане.

"Уколико постоји интерес за залагаоницом, онда је то у реду, али под условом да је све правно уређено и ако грађани неће бити изварани. То је онда позитивно због економске ситуације у којој се наши грађани налазе. Сигурно да су залагаонице повољније него микрокредитне организације, а ту је веома важно да нема никаквих скривених трошкова, да грађани знају да ако нешто заложе, то могу поново преузети у одређеном року", кажу из Удружења "Дон" из Приједора, које се бави и заштитом потрошача.

Уколико постоји потреба за залагаоницама, она мора бити регулисана тако да не буде систем за пљачкање грађана, сматрају у Клубу потрошача ТК.

"Код нас се многе ствари извитопере. У почетку се обећава да ће то бити повољно, а касније буде другачије. Уколико се не злоупотријебе грађани, а услуге буду приступачне, мислим да се може ићи у том правцу, а већ се и иде јер постоји једна залагаоница", наводе у Клубу.

Управо у тој јединој залагаоници у Сарајеву нису били расположени за разговор, те су кратко поручили да су "газде из иностранства, а ту се нема шта причати".

Како се наводи на њиховој интернет страници, заложити се могу накит и моторна возила, а особа која то жели мора бити пунољетна и имати уредну власничку документацију.

"Увијек о договореним пословима склапамо правноважеће уговоре о залогу. Под најбољим условима, уз апсолутну дискрецију и потпуну правну сигурност, нудимо новчане позајмице на бази залога. Процијењену вриједност залога исплаћујемо одмах без додатне администрације и чекања и то све кроз унапријед предочене и испуњене услове пословања залагаонице", наводи се на сајту.

Накит се, тврде, чува у сефовима у банкама, а аутомобили на максимално обезбијеђеном паркингу са видео-надзором.

Иначе, грађани у региону у недостатку новца све чешће куцају на врата залагаоница са захтјевом за новчаном позајмицом, а радници су се жалили да им се умјесто вриједних ствари доноси посуђе, па чак и половна постељина, а доста је и оних који се никада не врате по технику коју заложе.

Залагаонице вриједност робе умањују од 10 до 20 одсто, а толико се креће и мјесечна камата на тај износ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана