U BiH na antidepresive potrošeno više od 77 miliona KM

Srna
U BiH na antidepresive potrošeno više od 77 miliona KM

Banjaluka - Građani BiH su od 2009. godine pa do početka 2017. godine na antidepresive potrošili više od 77 miliona KM, a samo u 2016. godini na te lijekove izvojeno je oko 10 miliona KM, podaci su Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Prema podacima ove agencije, iz grupe antidepresiva najviše je potrošeno "paroksetina", "sertralina" i "fluoksetina", piše Dnevni avaz.

Neuropsihijatar Abdulah Kučukalić rekao je da ogromna sredstva koja se izdvajaju za te lijekove ukazuju na da je društvo u BiH veoma istarumatizovano.

- Antidepresivi se uglavnom daju ne samo za depresiju, nego i za anksiozne poremećaje, koji su veoma prisutni u stresnim situacijama. To je pokazatelj da je društvo u BiH veoma izloženo kontinuiranim i dugotajnim stresovima koji dovode do raznih psihičkih poremaćaja - pojasnio je Kučukalić.

On navodi da je depresija u svijetu sve učestalija bolest, što potvrđuju i podaci Svjetske zdravstvene organizacije, u kojima se navodi da će do 2020. godine ova bolest izbiti na drugo mjesto prema broju oboljelih.

- To znači da će potrošnja ovih lijekova znatno porasti, jer su ljudi svakodnevno izloženi stresnim situacijama. Na poslu se mnogo radi, a malo odmara, iako je to potrebno za mentalnu ravnotežu. Osim toga, ima i onih koji žele da zadovolje nametnute norme na poslu pa, kako bi to uspjeli, posežu za antidepresivima - istakao je Kučukalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana