У БиХ на антидепресиве потрошено више од 77 милиона КМ

У БиХ на антидепресиве потрошено више од 77 милиона КМ 25.02.2018 22:13 | Срна

Бањалука - Грађани БиХ су од 2009. године па до почетка 2017. године на антидепресиве потрошили више од 77 милиона КМ, а само у 2016. години на те лијекове извојено је око 10 милиона КМ, подаци су Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Према подацима ове агенције, из групе антидепресива највише је потрошено "пароксетина", "сертралина" и "флуоксетина", пише Дневни аваз.

Неуропсихијатар Абдулах Кучукалић рекао је да огромна средства која се издвајају за те лијекове указују на да је друштво у БиХ веома истаруматизовано.

- Антидепресиви се углавном дају не само за депресију, него и за анксиозне поремећаје, који су веома присутни у стресним ситуацијама. То је показатељ да је друштво у БиХ веома изложено континуираним и дуготајним стресовима који доводе до разних психичких поремаћаја - појаснио је Кучукалић.

Он наводи да је депресија у свијету све учесталија болест, што потврђују и подаци Свјетске здравствене организације, у којима се наводи да ће до 2020. године ова болест избити на друго мјесто према броју обољелих.

- То значи да ће потрошња ових лијекова знатно порасти, јер су људи свакодневно изложени стресним ситуацијама. На послу се много ради, а мало одмара, иако је то потребно за менталну равнотежу. Осим тога, има и оних који желе да задовоље наметнуте норме на послу па, како би то успјели, посежу за антидепресивима - истакао је Кучукалић.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица