У Бањалуци највише нових становника

Срна
У Бањалуци највише нових становника

​БАЊАЛУКА - На подручју Републике Српске лани су забиљежене 11.283 унутрашње миграције, од тога на подручје РС доселиле су 2.534 особе из ФБиХ, а 250 из Брчко дистрикта.

Подаци су ово Републичког завода за статистику, у којима стоји да се из РС у ФБиХ одселило 2.266 особа, у  Брчко  дистрикт 318. 

Према тим подацима, од укупног броја досељених је 5.915 међуопштинских, односно  унутар  граница  РС, 4.800 међуентитетских, осносно између РС и ФБиХ, и 568 између Републике Српске и Брчко дистрикта.

“Укупан  миграциони  салдо РС за 2018. годину је 200, а миграциони салдо становништва је разлика броја досељеног броја одсељеног становништва посматраног подручја у одређеном периоду”, саопштили су у Заводу.

Према њиховим ријечима, просјечна старост миграната у унутрашњим миграцијама прошле године била је 37 година.

“Промјене  пребивалишта  посматране према  полу учесталије су код женског дијела популације и забиљежено је 6.269 случајева или 55,56 одсто, док је 5.014 случајева пресељења мушког дијела популације или 44,44 одсто”, саопштено је из Завода.

Према графиконима, највише становника се доселило у Бањалуку -1.651, од тога 300 из ФБиХ, из Брчко дистрикта 16, а из других општина из РС 1.335.

“У  највећи град РС се највише људи доселило, њих 1.561, али и одселило се 911”, стоји у саопштењу.

Други град по највећем броју одсељених, али и досељених је Источно Сарајево, са 897 досељених и 673 одсељена становника.

Међу локалним заједницама у које се највише доселило и одселило је и Бијељина, гдје су се 753 особе доселиле, а 382 одселиле, док је Зворник прошле године напустило 318 људи, а 298 становник се доселио.

Из Приједора је прошле године отишло 380 људи, док се у овај град лани доселило 377.

У општину Станари лани се доселило 455 људи, а одселило 46 људи.

Ипак, у Заводу истичу да подаци приказани у  саопштењу  за општину  Станари не  представљају  миграцију,  већ је само  дошло до формалне  промјене пребивалишта, томе није претходило кретање (пресељење) јер је 2014. године основана општина од насељених мјеста која су издвојена из састава града Добој.

Демограф Стево Пашлић каже да су то углавном типичне унутрашње миграције које се углавном тичу пресељења из села у градове.

“Оно што је у свему томе битно и задовољавајуће јесте то да је РС и даље у плусу, односно да је више људи дошло у РС него што се одселило у ФБиХ и Брчко дистрикт. Из године у годину ово су стандардни подаци”, рекао је Пашалић за “Независне”.

Према његовим ријечима, унутрашња миграцијска кретања су више везана за рјешавање имовинских и других питања.

Пашалић је упозорио да унутарашње миграције могу проузроковати неравномјерну насељеност и све веће стварање празних простора.

“У Бањалуку сам дошао због посла. У мјесту одакле сам нисам могао пронаћи запослење. Многи дођу у Бањалуку да студирају па ту и остану”, рекао је Александар М.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана