U Banjaluci bilbordi sa likom ruske carske porodice

Srna
U Banjaluci bilbordi sa likom ruske carske porodice

Banjaluka - Uoči osveštanja temelja srpsko-ruskog hrama posvećenog u spomen Svetih carskih mučenika Romanovih, ulice Banjaluke ukrašene su bilbordima sa likom ruske carske porodice.

Predsjednik Imperatorskog pravoslavnog palestinskog društva Banjaluka sveštenik Miladin Mitrović, koji je organizator postavljanja bilborda, rekao je da je ovaj događaj uvod u velike svečanosti koje će biti održane u Banjaluci povodom osveštanja temelja srpsko-ruskog hrama, posvećenog upravo u spomen svete porodice Romanov.

On je istakao je da je ujedno cilj ovog projekta i podizanje svijesti građana Republike Srpske o važnosti uloge koju je porodica Romanov odigrala u istoriji srpskog naroda, posebno tokom Prvog svjetskog rata.

“Na ovaj način fotografije sa likom cara Nikolaja, carice Aleksandre i njihovo petoro djece, istovremeno će da proširi njihov kult kao svetitelja i novomučenika kod vjernika naše Crkve”, rekao je sveštenik Miladin Mitrović.

On je podsjetio da će, povodom osveštanja temelja, 17. septembra Banjaluku posjetiti ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i velikodostojnici Ruske pravoslavne crkve.

Prema njegovim riječima, hram će biti dio rusko–srpskog kulturnog centra, koji će se prostirati na oko 6.500 metara kvadratnih, a osim crkve, biće izgrađeni i drugi objekti u kojima će biti promovisana ruska kultura.

Sveštenik Miladin Mitrović je dodao da je ideja o izgradnji rusko-srpskog hrama u Banjaluci stara 100 godina.

On je najavio da će Imperatsorsko pravoslavno palestinsko društvo nastaviti sa aktivnostima promocije ovog značajnog događaja, jer mu je cilj da propagira duhovne vrijednosti pravoslavlja i pravoslavnih slovenskih naroda kroz različite aktivnosti.

“Društvo je osnovao ruski imerator Aleksandar Treći s ciljm održavanja duhovnih, istorijskih i kulturnih veza sa Palestinom odnosno Svetom zemljom. Danas je glavni zadatak Društva da štiti interese Pravoslavne crkve, njenih vjernika, bez obzira gdje se oni nalazili, a posebno tamo gdje je ugrožen njihov položaj”, pojasnio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana