Тужилаштво ће затражити притвор за директора ГИКИЛ-а

Срна
Тужилаштво ће затражити притвор за директора ГИКИЛ-а

Тузла - Тужилаштво Тузланског кантона затражиће одређивања притвора генералном директору Глобал испат коксне индустрије Лукавац /ГИКИЛ/ Дебасису Гангули, осумњиченом за кривична дјела која се односе на еколошке инциденте.

Гангула је саслушан данас у Тужилаштву Тузланског кантона, које ће надлежном суду упутити приједлог за одређивање притвора, речено је порталу "Кликс" у овом тужилаштву.


Припадници кантоналног МУП-а ухапсили су јуче генералног директора ГИКИЛ-а, који је осумњичен за кривична дјела која се односе на еколошке инциденте у којима је дошло до загађења ваздуха, земље и воде.

Против Гангуле је отворена истрага због кривичног дјела загађење околине.

Гангули се као генералном директору ГИКИЛ-а на терет ставља да је кршењем важећих прописа пропустио да изврши обавезана улагања с циљем смањења и спречавања емисије штетних полутаната у ваздух, земљу и воду.

Према ранијој дозволи коју је ГИКИЛ-у издало федерално Министарство околине и туризма, ова лукавачка компанија била је дужна уложити 111 милиона КМ у заштиту околине, што није учињено.

Све је за посљедицу имало енормно загађење ваздуха, земље и воде, а на могуће еколошке катастрофе раније су упозоравали грађани Лукавца, али и стручњаци из области екологије.

Прије неколико дана ресорно федерално министарство одбило је да продужи дозволу ГИКИЛ-у, а федерална Управа за инспекцијске послове издала је рјешење о обустави рада.

Рок за обуставу рада је 30 дана, а након посљедњег еколошког инцидента у којем је дошло до изливања штетних материја у ријеку Спречу, производња је у компанији смањена на 60 одсто.

У априлу се догодила еколошка катастрофа када је дошло до пуцања насипа на постројењу за транспорт отпадних вода и изливања текућине у ријеку Спречу, а у августу је у лукавачкој фирми експлодирао резервоар те је дошло до истицања амонијака.

Том приликом су повријеђена и три радника, док су четири ватрогасца затражила медицинску помоћ због удисања амонијака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана