Tužilaštvo BiH tvrdi da radi na predmetu “Gornji Magašići”

Srna
Tužilaštvo BiH tvrdi da radi na predmetu “Gornji Magašići”

Sarajevo - Tužilaštvo BiH potvrdilo je Srni da je u toku rad na predmetu “Gornji Magašići”, ali nije odgovorilo dokle je došlo sa istragom o jednom od, po svireposti, najstravičnijih zločina nad srpskim civilima koji je na današnji dan prije 26 godina počinjen u selu Gornji Magašići kod Bratunca.

Članovi porodica i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila danas su na bratunačkom groblju obilježili 26 godina od stradanja osam mještana, od kojih je šest žena, i uništenja ovog srpskog sela.


Najstarija žrtva bio je osamdesetpetogodišnji Blagoje Popović, a najmlađa sedamnaestogodišnja trudnica Ljiljana Ilić.

Za ovaj, kao i za sve ostale zločine počinjene nad Srbima u bratunačkoj opštini niko nije odgovarao niti je procesuiran.

Predsjednik opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Bratunca Radojka Filipović rekla je da je rok za donošenje sudske odluke u predmetu “Gornji Magašići” bio do kraja 2015. godine, ali da taj predmet “još stoji u ladici Tužilaštva BiH koje pokušava da prikrije istinu o zločinu u tom selu”.

Filipovićeva je istakla da se porodice srpskih žrtava s pravom pitaju da li će zločince stići zaslužena kazna ili će istinu prikriti takozvani pravosudni organi BiH, a zločinci živjeti kao slobodni građani.

Mještani su podsjetili da su Gornji Magašići napadnuti 20. jula 1992. godine u popodnevnim časovima, kada su pripadnici muslimanskih oružanih snaga iz Srebrenice ubili sve civile koji nisu mogli pobjeći, te opljačkali i popalili dvadesetak srpskih kuća u tom selu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana