Tužilac Nives Kanevčev kažnjena umanjenjem plate devet mjeseci

Srna
Tužilac Nives Kanevčev kažnjena umanjenjem plate devet mjeseci

Sarajevo - Tužilac Nives Kanevčev pravosnažno je kažnjena umanjenjem plate za 20 odsto u periodu od devet mjeseci, potvrđeno je iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/.

Drugostepena disciplinska komisija VSTS-a pravosnažnom odlukom je okončala postupak protiv Kanevčeve koji je, kako je ranije saopšteno iz VSTS-a, bio iniciran pritužbama tužioca Dalide Burzić koje su se odnosile na period kada je Kanevčeva bila glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, prenosi Birn.


Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS-a teretila je Kanevčevu za odavanje povjerljivih informacija, nemar u radu, neizvršavanje uputstava nadređenog tužioca, namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto ili diciplinskim stvarima, kao i druga djela koja dovode u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva.

Disciplinski tužilac Alma Hasanović u završnoj riječi u februaru 2017. godine rekla je da je tokom disciplinskog postupka protiv Kanevčeve dokazano da je ona prekoračila ovlaštenja i narušila nezavisnost Tužilaštva kada je 2013. tadašnjem federalnom premijeru Nerminu Nikšiću dostavila presjek stanja u 16 predmeta u vezi s kompanijom "Bosnalijek".

Prvostepena odluka u ovom predmetu donesena je u aprilu 2017. godine i njom je Kanevčeva bila kažnjena smanjenjem plate u iznosu od 20 odsto u narednih godinu dana.

Na takvu odluku žalili su se i Kancelarija disciplinskog tužioca i odbrana Kanevčeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana