Тужилац Нивес Каневчев кажњена умањењем плате девет мјесеци

Срна
Тужилац Нивес Каневчев кажњена умањењем плате девет мјесеци

Сарајево - Тужилац Нивес Каневчев правоснажно је кажњена умањењем плате за 20 одсто у периоду од девет мјесеци, потврђено је из Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/.

Другостепена дисциплинска комисија ВСТС-а правоснажном одлуком је окончала поступак против Каневчеве који је, како је раније саопштено из ВСТС-а, био инициран притужбама тужиоца Далиде Бурзић које су се односиле на период када је Каневчева била главни тужилац Кантоналног тужилаштва у Сарајеву, преноси Бирн.


Канцеларија дисциплинског тужиоца ВСТС-а теретила је Каневчеву за одавање повјерљивих информација, немар у раду, неизвршавање упутстава надређеног тужиоца, намјерно давање лажне или недовољне информације у вези с пријавама за радно мјесто или дициплинским стварима, као и друга дјела која доводе у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет Тужилаштва.

Дисциплински тужилац Алма Хасановић у завршној ријечи у фебруару 2017. године рекла је да је током дисциплинског поступка против Каневчеве доказано да је она прекорачила овлаштења и нарушила независност Тужилаштва када је 2013. тадашњем федералном премијеру Нермину Никшићу доставила пресјек стања у 16 предмета у вези с компанијом "Босналијек".

Првостепена одлука у овом предмету донесена је у априлу 2017. године и њом је Каневчева била кажњена смањењем плате у износу од 20 одсто у наредних годину дана.

На такву одлуку жалили су се и Канцеларија дисциплинског тужиоца и одбрана Каневчеве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана