Туризам спаја Сарајево, Београд и Загреб

Жељка Домазет
Туризам спаја Сарајево, Београд и Загреб

Сарајево - Градоначелници Сарајева, Београда и Загреба Абдулах Скака, Зоран Радојичић и Милан Бандић састали су први пут у петак у Сарајеву, преносећи заједничке амбиције за увезивање три регионална центра у заједничку туристичку руту.

Челници трију градова једногласно су поручили да су стабилност и мир у регији изузетно значајни за све грађане који живе на овим просторима, те је разговарано о улози ових градова у процесу изградње трајног помирења и сарадње.

Скака као домаћин састанка је рекао да је у фокусу сусрета била заједничка туристичка рута.

- Трудићемо се да будемо промотори те идеје. И Сарајево и Загреб и Београд биљеже све већи број туриста и оно чему се радујемо јесте могућност да се увежемо - рекао је Скака.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић истакао је да се тројац сложио да су туризам, култура, привреда и спорт подједнако важни за све становнике ове регије. Радојичић је фасциниран бројем туриста у Сарајеву и “Сарајево-филм фестивалом” као брендом који је направио овај град.

- За нас је важно да размјењујемо искуства, пројекте и туристе. Договорено је да буде направљена анализа капацитета и да понудимо туристима ствари које њих интересују, како у Сарајеву, тако и у Београду и у Загребу. Имамо пуно туриста из Русије и Кине. Лани је било више од два милиона ноћења, а туристи имају интересовање за Сарајево, што ћемо им нудити путем те заједничке руте - рекао је Радојичић.

На констатацију да се Београду често замјера да превише сарађује са Бањалуком, Радојичић је рекао да је свака иницијатива у правцу мира и просперитета добродошла.

- Са градоначелником Бањалуке сложили смо се да имамо пуно заједничких пројеката, да постоји систем вриједности које дијелимо и многобројних веза између нас, тако да ћемо на томе инсистирати - рекао је Радојичић за “Глас Српске”.

Градоначелник Загреба Милан Бандић је истакао да је радостан због састанка и да су од градских љепота важнији људи који ту живе.

- Људи у Србији, БиХ и Хрватској очекују да више сарађујемо и да као резултат те сарадње они почну боље да живе. То је наша задаћа. Вријеме је да се Загреб и Београд договоре о нечему конкретном и то потпишу. Нека то буде наша мисија - поручио је Бандић. Додао је да је пријатељ сва три народа у БиХ и да борави у свим њеним дијеловима.

- У Бањалуци боравим најмање два-три пута годишње, Мостару, Сарајеву, Зворнику, Фочи... Људи очекују да живимо у дијалогу и да помогнемо једни другима - рекао је Бандић.

Традиционални састанци

Абдулах Скака је најавио трилатералне састанке и у наредним годинама и рекао да би они требало да постану традиционални. Истакао је да вјерује да ће на сљедећем састанку, који би требало да буде одржан у Београду крајем године, потписати конкретне споразуме.

- Позвао сам градоначелнике Загреба и Београда да буду дио Олимпијских игара младих ЕЈОФ 2019, које ће бити одржане у Сарајеву и Источном Сарајеву - рекао је Скака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана