Turisti iz Srpske u Grčkoj ljetuju u sobama

Anita Janković-Rečević
Turisti iz Srpske u Grčkoj ljetuju u sobama

Banjaluka - Uprkos apokaliptičnim slikama koje stižu sa grčkih ljetovališta pogođenih olujnim nevremenom, kišom i poplavama, turisti iz RS koji su na ljetovanju u ovoj zemlji ne vraćaju se kućama prije predviđenog termina, a oni koji planiraju tamo odmor ne otkazuju aranžmane.

 Društvene mreže preplavljene su snimcima i fotografijama katastrofe koja je pogodila Grčku u jeku turističke sezone. Najviše problema je na Halkidikiju i Sitoniji, gdje su poplavljene kuće i plaže, a bujice vode tekle su ulicama i nosile sve ispred sebe, čak i automobile.

U turističkim agencijama u Srpskoj kažu da su u stalnom kontaktu sa klijentima koji ljetuju u Grčkoj. Tvrde da situacija nije alarmantna kao što izgleda na fotografijama, te da niko nije ugrožen. 

Referent prodaje u bijeljinskoj turističkoj agenciji “Hepi travel” Sofija Stevanović kaže da njihovi klijenti trenutno ljetuju u cijeloj Grčkoj, te da niko od njih nije imao problema zbog nevremena.

- Naših putnika ima na Halkidikiju i u Sitoniji i sa njima  smo stalno u kontaktu. Svi su dobro, kažu da je hladno i da pada kiša ali da je stanje daleko od vanrednog. Nema evakuacije, niko od njih se ne vraća kući i nije tačno da nemaju struju, vodu i internet. Većina je ružno vrijeme iskoristila za šoping u Solunu, a jedina je šteta što ne mogu da se kupaju, zbog čega su i otišli na more - navela je Stevanovićeva.   I direktorica agencije “Cepter pasport” iz Banjaluke Milena Pavlović ističe da njihovi putnici u Grčkoj nemaju problema.

- Nemamo klijente u mjestima gdje je nevrijeme, ali oni koji su na ostrvima se nisu javljali zbog bilo kakvih problema. Naši vodiči u Grčkoj kažu da je vrijeme ružno i da uživanje u odmoru kvari samo kiša - rekla je Pavlovićeva.

Portparol beogradske agencije “Kontiki travel”, putem koje putuju i mnogi građani Srpske, Andrej Todorović ističe da su u stalnom kontaktu sa svojim putnicima, predstavnicima i lokalnim agencijama, te da situacija nije vanredna.

- Niko se ne vraća i niko ne otkazuje ugovorene aranžmane. Tačno je da pada kiša i da se turisti ne mogu kupati, ali sve drugo funkcioniše u najboljem redu - rekao je Todorović. 

Planove o odmoru i sunčanju na plaži loše vrijeme srušilo je Dragani Bursać koja trenutno sa porodicom ljetuje u grčkom odmaralištu Nea Vrasni kod Stavrosa.

  • Nismo se nadali da će nam odmor upropastiti kiša ali važno je da smo dobro. Vrijeme je posljednja dva dana katastrofa i dane provodimo u jaknama. Planirali smo da se vratimo, ali prijatelji su nas odgovorili jer smo tek na pola ljetovanja - ispričala je Bursaćeva.

Hilandar

Nevrijeme nije zaobišlo ni srpski manastir na Svetoj gori, Hilandar. Padavine su uništile prilaz manastiru koji je bio opkoljen vodenim bujicama, a na fotografijama koje je objavio jeromonah Dositej Hilandarac vide se slapovi vode koji padaju sa zidina Hilandara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana