Тржиште вапи за агентима осигурања

Анита Јанковић-Речевић
Тржиште вапи за агентима осигурања

Бањалука - Будући средњошколци у Српској од идуће школске године имаће прилику да се школују за ново звање, уколико иницијатива за увођење смјера службеник за осигурање у економским школама добије подршку ресорног министарства.

Иницијативу за увођење овог четворогодишњег смјера, као новог занимања у средњем образовању у РС прије десетак дана покренула је приједорска Угоститељско-економска школа због, како кажу, све израженијих потреба тржишта рада и интереса ђака.

Директор ове школе Валентина Совиљ истиче да су приједлог упутили Министарству просвјете и културе РС, те да очекују позитивно мишљење.

- Иницијативу смо покренули на основу податка да је у БиХ током 2015. године на берзи рада службеник осигурања или агент осигурања, било једно од најтраженијих занимања. Такође смо осјетили да нам је струка трговина, право и економија осиромашила у вези са питањем понуде занимања - навела је Совиљева. Истакла је да имају потребан наставни кадар и да не би морали ангажовати нове професоре.  

Према њеним ријечима, друге сродне школе у Српској слажу се да је потребно обогатити понуду овим занимањем, као што је урађено у Србији.

- Ако добијемо сагласност министарства, приступићемо изради приједлога наставног плана и програма, а од сљедеће школске године би смјер требао бити уведен - рекла је она.

Директор Педагошког завода РС Предраг Дамјановић каже да им је ресорно министарство прослиједило иницијативу и да ће они до краја седмице дати мишљење о овој теми.

- Вјерујемо да ће наше мишљење бити позитивно. Лично сматрам да постоји оправданост - рекао је Дамјановић и навео да је најважније да школе имају довољно наставног кадра који би изводио наставу. Дамјановић је објаснио да ће и друге школе у РС имати прилику да уведу ово занимање. 

- Свака школа на нивоу локалне заједнице треба да оцијени потребе привредника и интерес ђака и самостално донесе одлуку да ли ће школовати овај кадар - рекао је он.

Директор Економске школе у Бијељини Душко Ђурић поздравља ову иницијативу и наводи да је у Семберији посљедњих година дошло до експанзије у сектору осигурања, те да постоји реална потреба за школовање овог кадра.

- То је врло добра идеја и сигуран сам да међу ђацима у Бијељини постоји интересовање за то занимање. Уколико ресорно министарство да сагласност у наредном периоду ћемо спровести анкетирање привредника и локалне заједнице и донијети одлуку о увођењу новог смјера - рекао је Ђурић. 

Предсједник актива директора средњих школа Добој Васиљевић Спасоје истиче да је за увођење сваког новог занимања најважнији глас послодаваца.

- Колеге су наишле на висок ниво емпатије код послодаваца кад је у питању ново занимање. Чека се одлука министарства, па ћемо видјети шта даље - рекао је Васиљевић.

Предсједник Удружења осигуравајућих друштава РС  Миломир Дурмић поздравио је иницијативу приједорске школе.

- Осигуравајућа друштва су до сада за тај посао морала обучавати раднике разних профила средњошколске струке. Да је тржишту рада то занимање потребно говори чињеница да Агенција за осигурање два пута годишње врши сертификацију и обуку људи који желе да раде у осигуравајућим друштвима - каже Дурмић.

Завод за запошљавање

У Заводу за запошљавање РС истичу да на евиденцији немају кадра које школе желе школовати од идуће школске године.

- Прегледом пријављених лица у трећем и четвртом степену средње стручне школе установили смо да немамо евидентираних лица са занимањем службеник за осигурање - истакли су у Заводу за запошљавање РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана