Труднице из ФБиХ хрле по књижице у РС

Данијела Стоканић
Труднице из ФБиХ хрле по књижице у РС

Бањалука - Боље и брже здравствене услуге, бесплатне терапије и захвати главни су разлози због којих све више становника ФБиХ прелази на здравствено осигурање Српске, што је нарочито изражено у локалним заједницама које се налазе уз ентитетску границу.

Пацијенти у Српској имају већа права из области здравственог осигурања у односу на ФБиХ, а посебно се води рачуна о најосјетљивијим категоријама, као што су труднице, дјеца, стари, тешко обољели, којима је у потпуности обезбијеђена здравствена заштита о трошку Фонда здравственог осигурања РС (ФЗО РС).

Осим тога, многи становници ФБиХ у овом ентитету не могу да остваре поједина права из здравственог осигурања, због чега одлучују да се лијече у Српској.

- Иако је трудницама у ФБиХ загарантовано да могу овјерити књижицу без обзира на то да ли су уплаћени доприноси, у пракси им се ово право често оспорава - навели су у Фонду.

С друге стране у РС то није случај, па труднице и породиље у Српској увијек могу да овјере здравствену књижицу.

Додају да су труднице и породиље у РС ослобођене и плаћања партиципације, те њихову здравствену заштиту у потпуности финансира Фонд.

- Такође, било је и случајева да се жене из ФБиХ којима је потребна вантјелесна оплодња интересују за пријаву на здравствено осигурање у РС, јер наши осигураници имају право на двије процедуре вантјелесне оплодње, док је код њих то другачије уређено - рекли су Фонду.

Женама обољелим од карцинома дојке Фонд у РС у потпуности плаћа оперативне захвате естетске реконструкције дојке, што није случај у ФБиХ.

- Поједине терапије за ријетка обољења, као што је амиотрофична латерална склероза плаћамо у потпуности, као и биолошку терапију за немалигна обољења. Те терапије осигураницима у ФБиХ нису доступне - истичу у Фонду.

Предност лијечења у Српској могу да осјете и обољели од дијабетеса. Осигураницима који болују од дијабетеса у РС се увијек овјери књижица, чак и онда када за њих нису уплаћени доприноси. Представници удружења обољелих од дијабетеса из ФБиХ недавно су указали на то да обољели у РС имају већа права, наводећи да у ФБиХ немају право на тракице за мјерење шећера, за разлику од осигураника у РС.

Директор болнице у Источном Сарајеву Горан Тодоровић истакао је да је у посљедње вријеме повећан број пацијената, између осталог, бошњачке националности.

- Нисмо сигурни да ли су то повратници или људи који имају из неких других разлога здравствено осигурање Српске, али примијетили смо да се број повећава. Има чак и становника ФБиХ који од свог Фонда траже сагласност да се лијече код нас - казао је Тодоровић.

Додао је да је један од разлога и то што на поједине прегледе пацијенти у ФБиХ чекају и по неколико мјесеци дуже него што је то у Српској.

- Због неких услуга која ћемо нудити у новој болници, већ постоје најаве да ће неки људи из ФБиХ који су близу ентитетске границе бити наши пацијенти, јер ће им бити једноставније и боље - истакао је Тодоровић.

Директорица Дома здравља у Дринићу Смиља Булајић истиче да је у овој општини опште познато да пензионери из ФБиХ масовно ваде личну карту, како им не би било ускраћено, здравствено осигурање Српске.

- У дринићкој шумари ради велики број становника Унско-сански кантона, који имају петровачку личну карту и самим тим остварују право на осигурање у Српској. На основу тога њихове породице су све пријављене на здравствено осигурање РС и не размишљају о лијечењу у Бихаћу - казала је Булајићева. 

Пријава

Велики број становника ФБиХ не треба да мијења мјесто пребивалишта како би остварили право здравственог осигурања у Српској, довољно је да буду запослени у овом ентитету. Међутим, незапослени и пензионери ово право могу остварити само промјеном мјеста пребивалишта.

- Цијеле породице могу без промјене пребивалишта да пређу на здравствено осигурање Српске уколико је један њихов члан запослен у РС. Потребно је само да донесу потврду да немају здравствено осигурање у ФБиХ - објаснили су у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана