Трудница заражена морбилама?

Анита Јанковић-Речевић
Трудница заражена морбилама?

Бањалука - Двадесетдвогодишња трудница из Модриче смјештена је са клиничком сликом морбила на Одјељење за инфектологију болнице "Свети апостол Лука" у Добоју, гдје истичу да је у току потврда ове болести.

- Пацијенткиња из Модриче је у четвртом мјесецу трудноће. Тренутно је у стабилном стању - рекли су у добојској болници и додали да је ово први случај сумње на мале богиње ове године у њиховој здравственој установи.

У Институту за јавно здравство РС кажу да је лабораторијска потврда болести у току. 

- Добили смо крв пацијенткиње, али не знамо када ће налаз бити готов јер има других узорака у лабораторијама. Када анализе буду готове, благовремено ћемо обавијестити јавност - рекла је портпарол Института Милка Мрђа.

Епидемиолог у Дому здравља Модрича Слободанка Симић каже да обољела трудница није заражена у Модричи.

- Прије двије-три седмице била је у посјети у Клиничком центру Србије па, према инкубационом периоду, сумњамо да је тамо заражена. Не знамо да ли је вакцинисана јер није са нашег подручја - рекла је Симићева.

Појаснила је да, уколико се потврди да је ријеч о малим богињама, болест може негативно утицати на плод у стомаку.

- Вирус морбила обухвата сва ткива и органе човјека, па тако и код бебе у стомаку, а будући да је то ткиво њежно и осјетљиво, може доћи до ситног крварења које зна успорити раст бебе, а касније довести до побачаја. Не дешава се свим трудницама, али је могуће - навела је Симићева.

Додала је да медицинари из модричког Дома здравља спроводе комплетан епидемиолошки поступак у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести.

- Колеге су на терену и пописују дјецу до 19 година старости и старије особе који су били у контакту са трудницом. Они који према вакциналној картотеци нису примили вакцину биће вакцинисани - рекла је Симићева.

Докторица из бањалучког Дома здравља Мирјана Миљковић објаснила је да се дијагноза морбила поставља на основу клиничке слике и откривањем антитијела у крви.

- Болест траје од десет до петнаест дана, а лијечење је симптоматско. Пацијенту се дају лијекови за снижење температуре и смањење кашља. У случају појаве компликација, пацијент се лијечи  антибиотицима - рекла је Миљковићева и додала да је најефикаснија превенција болести вакцинација МРП вакцином.

Уколико лабораторијске анализе потврде болест код труднице из Модриче, биће то шести случај обољелих од малих богиња у Српској. Средином овог мјесеца у Источном Сарајеву је проглашена епидемија малих богиња због заразе три члана једне породице, а почетком мјесеца зараза је откривена код мушкарца из Источне Илиџе и једногодишњака из Власенице.

Инкубација

Морбиле су вирусно, веома заразно обољење, а болест се манифестује општом слабошћу, малаксалошћу, грозницом, запаљенским промјенама на слузокожи дисајних органа и појавом осипа који се постепено шири по кожи. Инкубација траје десетак дана и без икаквих је симптома, а у посљедњој трећини инкубационог периода болесник је инфективан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана