Тројке изгубиле дјечји додатак због 1,05 КМ

nezavisne.com
Тројке изгубиле дјечји додатак због 1,05 КМ

Бањалука - Према Закону о дјечјој заштити цензус за остваривање права на додатак за дјецу у породицама са троје дјеце је 82,95 КМ по члану, док породица Тркуља из Бањалуке има 84 КМ по члану, због чега им се, како је наведено у рјешењу Центра за социјални рад Бањалука, не признаје право на дјечји додатак.

“Незапослена сам, муж ради за минималац од 420 КМ, а право на дјечји додатак су нам одузели јер нам је кућни буџет већи за 1,05 КМ по члану од дозвољеног по новом закону и немамо више право на додатак за тројке”, пожалила се Блаженка Тркуља, мајка тројки, којој није признато право на дјечји додатак.

Наиме, како је Тркуља написала и на друштвеним мрежама, након три вантјелесне оплодње, мноштва вјештачких хормона и мукотрпне борбе да добију дијете, Жељко и Блаженка су добили тројке, а право на 210 КМ дјечјег додатка су изгубили због минималца од 420 КМ, који уједно представља комплетан приход за кућни буџет.

“Обнова за продужење дјечјег додатка је сваке године у септембру, па и ове године предам папире за продужење, да бих добила рејшење у којем пише да за своје тројке више немам права”, жали се Тркуља.

У рјешењу које је Тркуља добила стоји да се против овог рјешења може изјавити жалба Јавном фонду за дјечију заштиту, путем овог органа, у року од 15 дана од дана пријема рјешења.

У Центру за социјални рад Бањалука су казали да је Блаженка Тркуља 3. септембра 2018. године извршила редовну обнову захтјева за додатак на дјецу.

“Након спроведеног управног поступка и достављених материјалних доказа, утврђено је да примања по члану њене породице износе 84 КМ, те је с обзиром на то да је цензус 82,95 марака овај захтјев негативно ријешен”, истичу у Центру.

Истакли су да је Блаженка Тркуља била корисница права на дјечји додатак у износу од 210 КМ мјесечно за тројке у првом породу, закључно са 30. септембром 2018.

Нагласили су да супруг Блаженке Тркуље има иста примања као и приликом подношења захтјева у септембру 2017. године, али измјеном Закона о дјечјој заштити, односно одређивањем основице за утврђивање цензуса, ријешено је негативно јер примања по члану породице прелазе законом утврђени цензус.

“Уколико код именоване дође до измјене цензуса, могуће је поново поднијети захтјев за додатак на дјецу”, појашњавају у Фонду.

Ирена Јолжић, директорица бањалучког Центра за социјални рад, казала је да закон, нажалост, није одговорио реалним потребама становништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана