Тројицу штрајкача Жељезница РС одвезла хитна

Тројицу штрајкача Жељезница РС одвезла хитна 16.09.2017 21:44 | АА,АТВ

Бањалука - Тројици радника, који заједно са њих двадесетчетворицом штрајкују шести дан глађу, је позлило и одвезени су колима Хитне помоћи, сазнаје АТВ.

Драган Пеулић, један од штрајкача, саопштио је путем Facebookа да је један од њих оперсиан, други је примио инфузију, док је трећи штрајкач у хитној добио таблету за смањење притиска.

"Утврђено је да нам није уплаћено социјално, пошто су им свима испостављени рачуни за здравствену услугу", саопштио је Пеулић.

Незадовољни жељезничари штрајкују са захтјевима да им се исплате накнаде за топли оброк и превоз и омогући овјера здравствених књижица.

Златко Марин, предсједник Самосталног синдиката Саобраћајно транспортне-дјелатности у ЖРС рекао је да немају ни ћебад због чега се смјењују у боравку на станици, нарочито током ноћи, а осим тога одлазе и на туширање.

Радници у штрајку су рекли да им је јако хладно због чега се смјењују да би се успјели колико толико одморити и издржати штрајк.

Током јучерашњег састанка који су имали са представницима Министарства рада и борачко инвалидске заштите РС добили су, кажу, потврду да је њихов штрајк законит, односно да нису тачне тврдње управе предузећа да је у питање нелегална активност.

У консултацији са адвокатима покренуће адекватан поступак против управе предузећа обзиром да су јуче медијима доставили податке о томе колико дугују сваком од 11 радника који су у штајк ступили у понедјељак.

Управа предузећа објавила је да Марину дугују 50 КМ, а осталим радницима између 100 и 250 КМ, као и да то нису разлози за које вриједи ризиковати здравље.

Радници су одмах поручили да су ови износи од виталног значаја за њихове породице.

“Моје лично примање је моје лично и није се смјело објавити. Не би био проблем ни што су објавили него су објавили нетачне податке, обманули су јавност. Нису навели августовску накнаду за превоз и топли оброк, што нам дугују”, рекао је Марин.

Према његовим ријечима радници који су у штрајку потражују двије накнаде за топли оброк и четири за превоз из ове године.

“Управа упорно прешућује да у просјеку радницима дугује по 10.000 КМ”, рекао је Марин додао да су у питању дуговања настала према радницима у годинама прије ове.

Током дана представници радника са транспарентима ће прошетати Бањалуком, како би поразговарали са грађанима. “Сада је сигурно да је ово штрајк за будућност младих у РС”, казао је Марин.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица