Трнинић: Жељезнице Републике Српскедобро функционишу и биће самоодрживе након 2021.

Срна
Трнинић: Жељезнице Републике Српскедобро функционишу и биће самоодрживе након 2021.

Добој - Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је данас да “Жељезнице Републике Српске” /ЖРС/ добро функционишу, да остварују позитиван тренд и да ће постати самоодрживе након процеса реструктурисања 2021. године.

“У протеклих пар година већ смо направили низ потеза које су жЖељезницеж довеле у сасвим другу ситуацију и требало би да се више прича о стварима које су позитивне”, рекао је Трнинић у Добоју, гдје је прусуствовао обиљежавању крсне славе “Жељезница Републике Српске” - Светог Василија Острошког и Дану жељезничара.

Он је рекао да су прошле године испуњени планови “Жељезница, док је ова година кренула јако добро и да очекује да позитиван тренд буде настављен.

Трнинић је најавио да ће именовање Управе ЖРС-а, које је због процедуралних разлога раније обустављено, бити довршено 24. маја.

Он је навео да су ЖРС смањиле број запослених за више од 650, од којих ни један радник није остављен незбринут на улици.

Након откривања спомен-плоче за погинуле жељезничаре у протеклом рату, Трнинић је рекао да је 305 радника ЖРС-а уградило животе у стварање Републике Српске, да се њихова жртва мора поштовати и да они не смију бити заборављени.

Генерални директор ЖРС-а Зоран Илинчић честитао је свим жељезничарима данашњу крсну славу и изразио очекивање да ће “Жељезнице” након 15. маја, када буде потписан општи колективни уговор, са њим ускладити своја интерна акта.

Он каже да већ има ефеката реструктурисања у смислу побољшању услова рада на ЖРС, односно другачија је организација превоза, пружају се квалитетније услуге и ближи су новим коминтентима.

“Наш план за 2019. реализовали смо у потпуности за прва четири прва мјесеца, а у том плану смо предвидјели и одређена повећања на плате”, рекао је Илинчић.

Он је негирао да је план о систематизацији стигао на протокол ЖРС, и навео да је у току његова завршна израда, а нада се да ће у току седмице бити достављен синдикатима на изјашњење.

Предсједник Самосталног синдиката машиновођа Симо Цвијетковић рекао је да су видљиви помаци у процесу реструктурисања “Жељезница” према плану који је усвојила Влада Републике Српске.

Он је изразио бојазан да ће смањење броја радника угрозити процес рада за радна мјеста која су одливом постала дефицитарна.

Испред спомен-обиљежја пред Управном зградом ЖРС јутрос је служен парастос и положени су вијенци за 305 жељезничара који су погинули у одбрамбено-отаџбинском рату. 

Ове сезоне почне изградња моста у Градишци

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изразио је очекивање да у току ове грађевинске сезоне почне изградња моста преко ријеке Саве у Градишци.

Трнинић је навео како располаже незваничним информација да је извођач изабран, али да би то требало да буде озваничено 19. маја.

“На сталној сам вези са хрватском страном чија је улога и задатак да одаберу најбољег понуђача”, рекао је Трнинић новинарима у Добоју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана