Трнинић: Српска сама одлучује о рутама путева

Маријана Миљић
Трнинић: Српска сама одлучује о рутама путева

Бањалука - Српска неће одустати од зацртаних рута брзог пута или аутопута према Србији, а прича да ће Турска финансирати трасу од Сарајева до Београда се неоправдано експлоатише, поручио је министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић.

Он је поводом најаве данашњег састанка министра комуникација и транспорта БиХ Исмира Јуска са турским амбасадором у БиХ Халдуном Кочом, на којем би требало да разговарају о даљој динамици и осталим пословима на изградњи брзог пута Сарајево - Београд, рекао да се Јуско може састајати с ким хоће, али да искључиво РС одлучује о инфраструктурним пројектима кроз њену територију.

- Прича о новцу Турске за тај пројекат је једноставно некада поменута и она се неоправдано експлоатише. Од те приче једноставно нема ништа, барем колико ја имам информација. О инфраструктурним пројектима кроз РС одлучује искључиво РС и више нико - рекао је Трнинић за "Глас Српске".

Када је ријеч о траси брзог пута од Сарајева до Београда, поновио је да су те руте регулисане стратешким документима, односно просторним планом и стратегијом транспорта.

- Једна од тих рута је од Источног Сарајево преко Пала, Сокоца, Рогатице и Вишеграда до границе са Србијом и ми смо за ту трасу аплицирали за средства код Европске комисије како бисмо добили грант за израду пројектне документације. Друга рута је од Добоја, коридором 5Ц према Вукосављу и даље према Брчком, Бијељини и Србији. За ову руту преговарамо са конзорцијумом из Кине - рекао је Трнинић.

Нагласио је да постоји и трећа рута која је дефинисана у свеобухватној транспортној мрежи за југоисточну Европу, као и траса која је дефинисана оквирном стратегијом БиХ, а која је интересантна РС.

- Ријеч је о наставку аутопута "9. јануар" од Добоја до границе ентитетске линије те даље преко Тузле до Зворника и онда веза према Лозници до границе са Србијом. То су пројекти који су дефинисани нашим стратешким документима и ми их нећемо мијењати - казао је Трнинић и додао да су власници инфраструктуре ентитети.

Раније је најављено да је Турска спремна да инвестира три милијарде евра у изградњу брзог пута од Сарајева до Београда.

Отварање "9. јануара"

Неђо Трнинић подсјетио је да ће изградња аутопута "9. јануар" од Бањалуке до Добоја бити завршена почетком септембра.

- У току су и процедуре о питању одобрења употребних дозвола и остале документације за тај пројекат. Можемо очекивати да овај аутопут буде пуштен у саобраћај крајем септембра - казао је Трнинић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана