Тривић: У плану тендер за главни пројекат меморијалног центра Доња Градина

Срна
Тривић: У плану тендер за главни пројекат меморијалног центра Доња Градина

Бањалука - Министарство просвјете и културе Републике Српске планира да ове године распише тендер за израду главног пројекта меморијалног центра у Спомен-подручју Доња Градина који ће бити реализован у сарадњи са Владом Србије, рекла је Срни ресорни министар Наталија Тривић.

Тривићева је подсјетила да су се владе Српске и Србије на заједничкој сједници крајем фебруара у Београду сагласиле да реализују пројекат изградње меморијалног центра тако да Влада Србије обезбиједи 75 одсто, а Влада Српске 25 одсто потребних средстава. Говорећи о пројектима који су реализовани у првих стотину дана рада новог сазива Владе Српске, Тривићева је истакла значај потписивања Повеље о српском културном простору са Министарством за културу и информисање Србије, с циљем очувања културног и националног идентитета српског народа.

“Повеља је израз опредјељења влада Српске и Србије да заједно раде на очувању материјалног и нематеријалног културног насљеђа, посебно српског језика и ћириличног писма, али и развоју савременог стваралаштва”, рекла је Тривићева.

Она је навела да је на путу системског рјешавања заштите ћирилице, као питања од националног значаја, Министарство добило и подршку еминентних стручњака и институција културе у оквиру Форума о ћирилици који је ресорно министарство први пут организовало у Бањалуци.

“Препознали смо угроженост ћирилице у савременом контексту и актуелном времену и у складу са својом надлежношћу покренули активности на заштити, његовању и очувању ћирилице као културног насљеђа”, рекла је Тривићева.

Према њеним ријечима, Министарство ће у сарадњи са привредним субјектима наставити рад на усаглашавању уписне политике у средње школе са захтјевима тржишта рада, као и на увођењу дуалног образовања да би ученици стекли потребне компетенције.

“Осим стварања бољих услова рада у школама, за шта смо ове године обезбиједили 1,8 милиона КМ, радићемо на модернизацији наставе и примјени информационих технологија у наставном процесу, као и на програмима усавршавања наставника који су кључни за квалитет наставе”, навела је Тривићева.

Она је додала да је с циљем бољег повезивања средњег образовања са тржиштем рада основано трипартитно савјетодавно вијеће, у чији састав су укључени представници послодаваца и Синдиката.

“Велики значај има и нови Протокол о поступању у случајевима вршњачког насиља међу дјецом и младима у васпитно-образовном систему Републике Српске, који смо потписали са Министарством унутрашњих послова, ради унапређења друштвене бриге за дијете и његову заштиту”, рекла је Тривићева.

Она је појаснила да је Протоколом утврђено дјеловање институција с циљем превенције, откривања и сузбијања насиља, као и пружање потребне помоћи у свим ситуацијама када је дијете изложено неком облику вршњачког насиља.

“Министарство је у протеклом периоду начинило веома важне искораке у области образовања и културе у Српској, те су након 11 година наставницима и запосленима са високом стручном спремом у образовању и култури повећане плате за осам одсто”, рекла је Тривићева.

Она је навела да је донесено осам правилника и два упутства којима су, уз постојеће законе, створене правне претпоставке за развој образовања и културе.

Тривићева је додала да је у плану и доношење закона о стицању статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури, те доношење више правилника који ће прецизније уредити бројна питања у области образовања и културе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана