Трговска гора неприхватљива као одлагалиште опасног отпада

Срна
Трговска гора неприхватљива као одлагалиште опасног отпада

Сарајево - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић истакао је да није у реду да се сусједу на граници одлаже било који отпад и да се намјера Хрватске да на граници са БиХ одлаже радиоактивни, односно нуклеарни отпад не може назвати пријатељским чином.

"Мислим да је пред нама тежак пут у којем БиХ жели да Хрватска чује њен глас", рекао је Шаровић новинарима након конференције "Проблем складишта/одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада на локацији Трговске горе", те оцијенио да БиХ није преостало пуно мјера.

Он очекује да ће се институције БиХ знатније укључити у рјешавање у овог проблема и да треба тражити међународну подршку да се измијени намјера Хрватске да на Трговској гори, на самој граници са БиХ, одлаже и складишти радиоактивни и нуклеарни отпад.

Коментаришући идеје да је за рјешавање овог проблема потребна међународна арбитража, Шаровић је подсјетио да је за арбитражу потребан пристанак Хрватске.

Министар екологије и туризма Федерације БиХ /ФБиХ/ Едита Ђапо упозорила је да изградња депоније радиоактивног, односно нуклеарног отпада у Трговској гори у случају земљотреса, пожара, поплава или несреће изазване људским фактором може имати несагледиве посљедедице по становништво у БиХ, поготово у пограничним дијеловима гдје се становништво углавном бави пољопривредом, пчеларством или туризмом.

"Уколико је Хрватска спремна да плати данак од четири хиљаде становника у општини Двор, БиХ не може плаћати данак да на самим вратима има одлагалиште радионуклеарног отпада управо зато што се тај отпад не одлаже 10-15 година па ће се рекултивисати, већ је то депонија која ће ту стајати 250.000 година", нагласила је Ђапо новинарима.

Предсједник "Зеленог клуба" који окупља посланике са свих нивоа власти у БиХ Саша Магазиновић рекао је да конференција о проблему Трговске горе није никаква антихрватска хистерија већ покушај да се развије дијалог како би у духу добросусједских односа био рјешаван проблем.

Он је упозорио да је мјесто гдје Хрватска има намјеру одлагати и складиштити радиоактивни и нуклеарни отпад удаљено свега пар стотина метара од ријеке Уне и границе са БиХ, мање од три километра од центра Новог Града и пар стотина метара од водозахвата одакле становници БиХ пију воду, те би се двије трећине евентуалног негативног, штетног ефекта односиле на БиХ, а једна на Хрватску.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача изразио је задовољство што је данас у Сарајеву организована конференција у вези са проблемом Трговске горе и што су учесници потврдили став који имају становници и власти Новог Града да наведени локалитет није прихватљив због близине границе, али и неиспуњавања техничких услова за одлагање радиоактивног отпада.

"Грађани Новог Града траже прије свега од општине и Републике Српске, а наравно и БиХ да буду заштићени јер је ово један од проблема на којима БиХ полаже испит", поручио је Дрљача.

Градоначелник Петриње и посланик у Сабору Хрватске Даринко Думбовић истакао је да крај у којем власти његове земље намјеравају одлагати радиоактивни отпад заслужује да се о њему брине на други начин.

"Тај дио Поуња један је од најљепших крајева за здрав живот, еколошку производњу и све што би у будућности требали имати", изјавио је Думбовић и додао да локација Трговске горе није безбједна јер постоји опасност од клизишта.

Конференција, коју су организовали су посланици свих нивоа власти у БиХ окупљени у "Зеленом клубу", окупила је представнике власти у БиХ, као и амбасада и међународних институција, те невладиног сектора из БиХ и Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана