Trgovci ne haju za reklamacije

Milijana Latinović
Trgovci ne haju za reklamacije

Banjaluka - Na listi žalbi potrošača u Srpskoj u prvih šest mjeseci ove godine najčešće su se našle pritužbe na prodavce koji ne uvažavaju reklamacije za tehničke proizvode, odjeću, obuću i primjedbe na komunalne usluge.

Prema podacima Inspektorata RS, republička tržišna inspekcija u prvom polugodištu obavila je 3.578 kontrola, od čega su 324 kontrole izvršene na osnovu prijava potrošača.

- Najčešće žalbe potrošača odnosile su se na neisticanje cijena, neizdavanje računa i isticanje radnog vremena, te je u  34 odsto slučajeva utvrđeno da su prijave bile opravdane - naveli su u Inspektoratu RS.

Dodali su da su po konkretnim reklamacijama potrošača inspektori izvršili 104 kontrole.

- Uvaženo je ukupno 47 reklamacija i riješeno na licu mjesta, dok su ostale u fazi rješavanja - naveli su u Inspektoratu RS i dodali da 27 reklamacija nije bilo opravdano.

Generalni sekretar Udruženja za zaštitu potrošača "Reakcija" iz Banjaluke Slaviša Kajkut ističe da svijest potrošača o njihovim pravima još nije na zadovoljavajućem nivou.

- Više od 50 odsto žalbi koje smo zaprimili od početka ove godine odnosi se na reklamacije koje trgovci ne uvažavaju nakon što potrošači uvide grešku na kupljenom proizvodu. Dosta žalbi dobijamo i na komunalne usluge i neredovno dostavljanje računa za njih - rekao je Kajkut.

U udruženjima za zaštitu potrošača širom Srpske podsjećaju da su se žalbe potrošača i ranijih godina najčešće odnosile na komunalne usluge i kvalitet tehničke robe. Upozoravaju potrošače da prilikom kupovine prvo treba da se informišu o proizvodu.

- Neophodno je da zatraže račun, pregledaju deklaraciju proizvoda i pročitaju ugovor ako kupuju robu na rate kako bi znali šta potpisuju. U tom slučaju ne može se desiti da ih trgovac ili kompanija prevare - navode u udruženjima za zaštitu potrošača.

Zakon

Zakonom o zaštiti potrošača u Srpskoj predviđeno je da potrošač ima pravo da podnese reklamaciju u pisanom obliku, a da je trgovac dužan da na reklamaciju odgovori u roku od osam dana od dana njenog prijema.

- U slučaju nedostatka na proizvodu trgovac je na zahtjev i na osnovu izbora potrošača dužan da ukloni nedostatak o svom trošku, zamijeni proizvod istovjetnim proizvodom ili vrati novac - navedeno je u zakonu.

Prava potrošača

- Dostupnost najnužnije robe i usluga

- Zaštita od robe i usluga opasnih po život

- Obaviještenost

- Mogućnost izbora

- Učešće u donošenju zakonskih okvira

- Pravna zaštita

- Edukacija

- Život i rad u sredini koja nije štetna po zdravlje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana