Трговци не хају за рекламације

Милијана Латиновић
Трговци не хају за рекламације

Бањалука - На листи жалби потрошача у Српској у првих шест мјесеци ове године најчешће су се нашле притужбе на продавце који не уважавају рекламације за техничке производе, одјећу, обућу и примједбе на комуналне услуге.

Према подацима Инспектората РС, републичка тржишна инспекција у првом полугодишту обавила је 3.578 контрола, од чега су 324 контроле извршене на основу пријава потрошача.

- Најчешће жалбе потрошача односиле су се на неистицање цијена, неиздавање рачуна и истицање радног времена, те је у  34 одсто случајева утврђено да су пријаве биле оправдане - навели су у Инспекторату РС.

Додали су да су по конкретним рекламацијама потрошача инспектори извршили 104 контроле.

- Уважено је укупно 47 рекламација и ријешено на лицу мјеста, док су остале у фази рјешавања - навели су у Инспекторату РС и додали да 27 рекламација није било оправдано.

Генерални секретар Удружења за заштиту потрошача "Реакција" из Бањалуке Славиша Кајкут истиче да свијест потрошача о њиховим правима још није на задовољавајућем нивоу.

- Више од 50 одсто жалби које смо запримили од почетка ове године односи се на рекламације које трговци не уважавају након што потрошачи увиде грешку на купљеном производу. Доста жалби добијамо и на комуналне услуге и нередовно достављање рачуна за њих - рекао је Кајкут.

У удружењима за заштиту потрошача широм Српске подсјећају да су се жалбе потрошача и ранијих година најчешће односиле на комуналне услуге и квалитет техничке робе. Упозоравају потрошаче да приликом куповине прво треба да се информишу о производу.

- Неопходно је да затраже рачун, прегледају декларацију производа и прочитају уговор ако купују робу на рате како би знали шта потписују. У том случају не може се десити да их трговац или компанија преваре - наводе у удружењима за заштиту потрошача.

Закон

Законом о заштити потрошача у Српској предвиђено је да потрошач има право да поднесе рекламацију у писаном облику, а да је трговац дужан да на рекламацију одговори у року од осам дана од дана њеног пријема.

- У случају недостатка на производу трговац је на захтјев и на основу избора потрошача дужан да уклони недостатак о свом трошку, замијени производ истовјетним производом или врати новац - наведено је у закону.

Права потрошача

- Доступност најнужније робе и услуга

- Заштита од робе и услуга опасних по живот

- Обавијештеност

- Могућност избора

- Учешће у доношењу законских оквира

- Правна заштита

- Едукација

- Живот и рад у средини која није штетна по здравље

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана