Требиње: Одржана промоција руских стипендија

Срна
Требиње: Одржана промоција руских стипендија

Требиње - Амбасада Руске Федерације у БиХ организовала је вечерас у Требињу промоцију руских државних стипендија за основне, мастер, докторске студије, те краткорочна стажирања.

Презентацију програма стипендија присутнима су приказали представници Амбасаде Русије - секретар за културу Ана Ивљева, Татјана Дањкова из Државног пољопривредног универзитета у Вороњежу "Император Петар Први", као и студенти који су већ имали прилику да студирају у Русији.


Ивљева је рекла новинарима да је прошле године било обезбијеђено 55 стипендија за младе из БиХ, те да је због великог интереса ове године тај број повећан.

"Стипендија обухвата све смјерове - од хемије, историје, сликарства, плеса… Све што замислите можете студирати на најбољим високошколским установама у Русији. Руска Влада стипендистима обезбјеђује потпуно бесплатан студиј, стипендију предвиђену законом за руске студенте и постдипломце, те смјештај у студентском дому који се симболично плаћа у износу предвиђеном за руске студенте, а који зависи од факултета који стипендиста похађа", истакла је Ивљева.

Она је нагласила да ће конкурс бити расписан почетком наредне године, а да се све информације о конкурсу и условима студирања могу добити путем "Фејсбук" и веб-странице Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

Требињац Милан Јелачић провео је прошле године 10 мјесеци у Вороњежу, на југу Русије, гдје је похађао курс руског језика, који су обавезни да полажу сви будући студенти који не говоре овај језик.

"Одлично искуство за све оне који желе да упознају друге културе, језике и народе. Када сам отишао, нисам уопште знао шта ме чека и да ће то бити позитивна ствар за мој живот. Свима бих препоручио да се пријаве на овај конкурс јер немају шта изгубити, а добиће много", рекао је Јелачић.

Промоцији у Требињу претходила је радионица за професоре руског језика о теми "Улога ваннаставне активности у предавању руског језика као страног језика", коју је водила Дањкова.

Подршку организовању промоције пружили су град Требиње и Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана