Траже пет одсто премије за лијечење повријеђених

Милијана Латиновић
Траже пет одсто премије за лијечење повријеђених

Бањалука - Фонд здравственог осигурања РС поново је покренуо иницијативу да пет одсто из премије од аутомобилске одговорности буде издвајано за здравствени систем.

У Фонду наводе да годишње у саобраћајним несрећама буде повријеђено око 3.500 лица, те да у том случају у потпуности финансирају лијечење повријеђених из редовних прихода.

- Ако је за лијечење једног пацијента потребно 1.000 КМ, то је годишње минимално 3,5 милиона марака, а трошкови су знатно виши ако лијечење изискује рехабилитацију и помагала - навели су из Фонда.

Појашњавају да није ријеч о додатном намету за грађане, већ да је намјера да осигуравајуће куће дио већ утврђене премије директно уплаћују на њихов рачун.

- Они и сада имају ту обавезу, али тек након што се заврше судски спорови који дуго трају, па већина случајева застаријева и никада се не наплати - истакли су у Фонду и додали да би по овом основу могли да остваре приходе од око седам милиона марака годишње. Из Фонда истичу да је апсурдно да се много брже наплаћује оштећење на возилу него трошкови лијечења повријеђених у саобраћајним несрећама. Додају да је пракса уплате дијела премије од аутоосигурања за здравство заживјела у Србији и Хрватској, али да осигуравајуће куће које послују у тим земљама и у РС овдје пружају отпор.

Предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање РС Миломир Дурмић каже да ће иницијативу Фонда размотрити када она стигне.

- Не видим да се ишта промијенило у односу на прошли пут када смо то разматрали. ФЗО РС нема прописане цјеновнике па осигуравајућа друштва споре износ који они нама фактуришу. Фонд треба да успостави цјеновнике и да наведе колико шта кошта - рекао је Дурмић.

Фонд је раније, заједно са иницијативом за увођење посебних акциза за дуван и алкохол које би се издвајале за здравствени систем, покренуо и ову иницијативу, али она није добила подршку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана