Траже ограничења и за приватне факултете

Nezavisne.com
Траже ограничења и за приватне факултете

Бањалука - Унија студената РС није задовољна одлуком Владе РС којом се уписне квоте примјењују само за јавне високошколске установе, док за приватне факултете, када су у питању суфицитарни кадрови из области економије, менаџмента и друштвених наука, нема никаквих рестриктивних мјера.

Истакао је ово за "Независне" Боривоје Обрадовић, предсједник Уније студената РС. Додао је да ће данас Унија студената РС одржати састанак на којем ће детаљно размотрити одлуку Владе о уписним квотама те ће креирати примједбе и закључке, које ће упутити Влади РС.

"Прва мјера Владе, када је посриједи усклађивање уписне политике на факултетима у РС са потребама тржишта рада, требало је да буде пооштравање критеријума за лиценцирање факултета у РС и увођење обавезе релиценцирања сваке три године", нагласио је Обрадовић, који сматра да би без тога "рестриктивне мјере на јавним факултетима могле да личе на тјерање воде на млин приватних факултета, да им се повећа број уписаних студената".

Радован Клинцов, директор и власник Универзитета за пословне студије Бањалука, каже пак да се број мјеста на студијским програмима овог универзитета креира према потребама тржишта рада и у складу са препорукама ресорног министарства.

"На примјер, ми на Факултет за пословне и финансијске студије упишемо у просјеку годишње од 60 до 80 студената, а препорука ресорног министарства је око 120. То је далеко мање од броја који уписују јавни економски факултети", истакао је Клинцов, те наглашава да приоритет код уписне политике на студије у РС треба бити квалитет наставе, у који овај факултет активно улаже, што оправдава лиценцу за рад, те акредитацију на нивоу БиХ.

Бранка Рогач, портпарол Министарства просвјете и културе, истакла је да су представници студентских представничких тијела били укључени у креирање уписне политике на факултете у РС.

"Број студената који се уписује у прву годину студија Министарство утврђује рјешењем за сваку приватну високошколску установу појединачно уназад пет година. Упис се одобрава у складу са њиховим просторним и кадровским капацитетима, али приватне високошколске установе никад не упишу одобрени број студената, односно упишу мање студената од дозвољеног броја", истакла је Рогачева, те додала да ће у наредном периоду бити донесена рјешања о уписним квотама за академску 2015/2016. за приватне високошколске установе у РС.

Она је додала да ће релиценцирање високошколских установа у РС бити обухваћено новим Законом о високом образовању у РС.

"Важно је нагласити да постоји апсолутни консензус свих актера у систему високог образовања и да је такву процедуру неопходно регулисати новим Законом о високом образовању", додала је Рогачева.

У ресорном министарству наводе да је, на примјер, у прошлој академској години Универзитету за пословне студије у Бањалуци одобрено рјешењем укупно 1.188 мјеста, а уписана су свега 304 студента, Високој школи "Прометеј" Бањалука одобрен је упис 382 студента, а уписано је 129, Паневропском универзитету "Апеирон" одобрено је 1.181, а уписано је 718.

Обезбиједити пет буџетских мјеста на географији

Унија студената РС слаже се с одлуком Владе да буде ограничен број буџетских мјеста на јавним факултетима који школују суфицитарна занимања, али истичу да треба обезбиједити бар по пет буџетских мјеста на студијима географије, екологије, политикологије, новинарства, физичке културе и спорта за бруцоше који су показали изузетан успјех из ових области током средњег образовања те успјех на пријемном испиту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана