Traže novac za plate sudija i tužilaca

Srna
Traže novac za plate sudija i tužilaca

Sarajevo - Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH ponovo je pozvao predstavnike izvršnih i zakonodavnih vlasti da odobre dovoljno novca budžetima pravosudnih institucija za plate i naknade tužiocima i sudijama koji rade na predmetima ratnih zločina.

Iz VSTS-a je saopšteno da je u toku završna faza sprovođenja Projekta IPA 2013

“Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH” koji se finansira uz podršku EU.

Na osnovu Ugovora o grantu, EU je u proteklom periodu obezbijedila znatna sredstva za finansiranje zaposlenih i materijalne troškove za procesuiranje predmeta ratnih zločina u okviru 15 tužilaštava i osam sudova u BiH.

Tokom realizacije projekta imenovan je 21 tužilac i sudija, čije su se plate i naknade u proteklih pet godina finansirale iz donatorskih IPA sredstava.

Osim tužilaca i sudija, iz projektnih sredstava finansirano je i 114 pozicija pratećeg netužilačkog i nesudskog osoblja.

Kako je planirano da projekat bude završen ove godine, te da u njegovim narednim fazama nije predviđeno finansiranje plata tužilaca i sudija, nego isključivo pratećeg osoblja, VSTS je u više navrata pozivao nadležna ministarstva finansija i pravde u BiH da prilikom pripreme budžeta za 2019. godinu imaju u vidu da finansiranje plata i naknada tužilaca i sudija treba da bude preuzeto i obezbijeđeno u okviru redovnih budžeta pravosudnih institucija.

“Moramo konstatovati da naši pozivi nisu uzeti u obzir prilikom utvrđivanja budžeta na nekim od nivoa vlasti, pa želimo da izrazimo zabrinutost zbog činjenice da odobrenim budžetom pravosudnih institucija za 2019. godinu u Republici Srpskoj nije obezbijeđeno dovoljno sredstava kako bi bilo preuzeto finansiranje plata svih tužilaca i sudija iz redovnog budžeta institucija”, navodi se u saopštenju VSTS-a.

Iz VSTS-a navode da je u javnosti često proklamovana podrška radu pravosuđa, posebno tužilaštvima od izvršnih vlasti u BiH, a da ta podrška nije uvijek praćena adekvatnom finansijskom podrškom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana