Товљеници јефтинији него лани

Милијана Латиновић, дописници
Товљеници јефтинији него лани

Бањалука - Суво месо, кобасице, сланина и чварци незаобилазни су на већини трпеза, а они који одлуче да сами припреме ове специјалитете ове године проћи ће јефтиније него лани.

До традиционалног свињокоља остало је свега неколико седмица, а припрема меса за зиму посебан је "празник" у сваком домаћинству. За разлику од прошле године, када је цијена товљеника била око 3,50 КМ, овогодишња цијена иде на руку домаћинима, па за килограм живе ваге треба да издвоје око 2,90 КМ.

И док послове на њивама у великој мјери обављају помоћу машина, свињокољ је и даље незамислив без доброг мајстора - месара, којем нема замјене. Пола вијека већ титулу доброг мајстора у сезони свињокоља на подручју Семберије носи домаћин Љубо Малетић, који је уз оца и дједа учио како се добијају најукусније пршута и сланина.

- Од давнина је 29. новембар у мом домаћинству резервисан за клање свиња. Тога дана устајемо чим први пијетлови најаве зору, припремамо воду за клање и чекамо комшије које помажу, јер један човјек ту ништа сам не може - казао је Малетић.

Додао је да је најслађе оно прво месо које домаћице припреме, а уз њега се сервирају пура и кисели купус.

Чварци и кобасице припремају се, прича, до касно у ноћ, а у добром друштву и радној атмосфери ни пјесма није ријеткост, али ни ракија шљива.

- Веома је важно добро усолити месо када се охлади и оставити да стоји 21 дан, а потом стављати на сушење. Тајна доброг укуса крије се у начину сушења, а без добрих букових или јаворових дрва нема ни пршуте - казао је Малетић.

Овај домаћин се присјећа да се месо раније сушило на таванима, а данас се праве сушаре.

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић истиче да товне свиње и прасад одавно нису били јефтинији, али да купаца има мало.

- Цијена прасади је око 2,60 КМ, а ипак је слаба продаја. Увозно месо је преузело 90 одсто тржишта и ми све теже излазимо на крај с тим, због чега су многи товљачи смањили производњу - казао је Маљчић.

Додаје да ће продаја сигурно бити нешто боља кад се примакне вријеме свињокоља, али да цијене неће мијењати.

Предсједник Удружења товљача свиња у Градишци Драгиша Цвјетковић каже да све мање узгајивача своје свиње продаје на пијацама.

- Углавном рањенике продајемо клаоницама или нам купци долазе на фарме, али све је то слабо. Од кад се боримо са неконтролисаним увозом, зарада нам је измакла из руку - казао је Цвјетковић, који на својој фарми узгаја 100 крмача, од којих годишње у просјеку добије од 1.500 до 2.000 свиња.

Фармер из Рогоља у Градишци Саво Васиљевић каже да прасићи до 15 килограма коштају између три и четири марке по килограму, док ће како вријеме буде одмицало доћи на цијену од пет марака.

Цијена прасића по килограму живе ваге у србачкој општини креће се у просјеку од 2,50 до три марке, а нешто боља потражња очекује се уочи божићних празника.

- Надам се да цијена неће драстично скочити, јер сам ранијих година морао издвајати и до 100 КМ за божићну печеницу, да се не би прекидала традиција, што је велики удар на кућни буџет - рекао је Неђо Новаковић из Српца.

У Приједору прасићи коштају око четири марке по килограму, а товљеници око три марке. И Фочаци још само мјеркају рањенике и, како кажу, чекају да се температуре мало снизе да би почео свињокољ, а цијена товљеника креће се око четири марке по килограму живе ваге.

Трихинела

Први случај трихинеле у Српској прошле године забиљежили су у Ветеринарској амбуланти "Крнета" у Лакташима, а ветеринари апелују на становнике да месо обавезно однесу на преглед, да не би дошло до оболијевања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана