Торлак изгубио дозволу за увоз вакцина у БиХ

klix.ba
Торлак изгубио дозволу за увоз вакцина у БиХ

Сарајево - Институт за вирусологију, вакцине и серуме Торлак из Србије неће више увозити у БиХ, јер је изгубио цертификат у Србији, што значи да више немају дозволу за стављање вакцина у промет у нашу земљу.

Ипак, надлежне институције тврде да разлога за бригу нема и да се редовна имунизација наставља те да постоје важеће дозволе за стављање у промет вакцина истог садржаја, али од других произвођача.

За сада није познато одакле ће вакцине бити увезене, нити по којој цијени.

"С обзиром на то да се вакцине за тржиште БиХ набављају кроз систем јавних набавки, ми у регулаторном тијелу нисмо надлежни за то и не можемо прејудицирати чије ће вакцине ући у програм имунизације умјесто Торлакових. По којој цијени ће набавка ићи не можемо предвидјети, можемо само накнадно извијестити, а на основу података из извјештаја о потрошњи лијекова. Као што знате, наша агенција одређује максималне велепродајне цијене лијекова за тржиште БиХ. У систему јавних набавки понуђачи и корисници могу договорити испоруку по цијенама које су на скали од нуле до максималних велепродајних цијена", казали су у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ.

Торлак је имао дозволу за увоз пет вакцина, а ради се о вакцинама против туберкулозе те против дифтерије и тетануса за дјецу и одрасле.

"Завод за јавно здравство Федерације БиХ тренутно располаже довољним количинама ових вакцина, тако да нема прекида у програму обавезне имунизације дјеце. У процесу набавке вакцина, осим Завода за јавно здравство Федерације БиХ, учествују и друге институције те је Завод већ подузео потребне активности како не би дошло до несташице вакцина и прекида програма", рекли су у Заводу за јавно здравство ФБиХ.

Из Института за јавно здравство РС истичу да су имунолошка средства набавили редовном тендерском процедуром за трогодишњи период 2016.-2018. године.

Институт за вирусологију, вакцине и серуме Торлак, иначе главни увозник у БиХ, остао је без дозволе за производњу у Србији, не посједује ни цертификат о испуњавању услова добре произвођачке праксе, а без тога не може конкурисати за регистрацију лијекова на тржишту.

Идеално рјешење би била домаћа производња, али БиХ за то нажалост нема капацитет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана