Tоплотни удар стиже у Европу, температуре и до 46 степени

index.hr
Tоплотни удар стиже у Европу, температуре и до 46 степени

Загреб - У Европу ове седмице стиже екстремни топлотни талас који би могао да обори рекорде за јун, а изузетно високе температуре ће погодити посебно западни дио континента.

Према најновијим предвиђањима, како преноси “Сивир Ведер” (Severe Weather), највише ће бити погођени дијелови Шпаније и Француске, гдје ће температуре прећи 40 степени.

Изузетно високе температуре у Европу ће стићи са Пиринејског полуострва и из западне Сахаре, наводи Index.

Како се наводи, врућине почињу данас на сјеверу Шпаније, у Француској као и на сјеверу Италије, а врхунац топлотног таласа у Европи се очекује у четвртак.

Мјестимично, температуре би у Шпанији и Француској могле да пређу и екстремних 46 степени.

Последњи дан топлотног таласа у већини земаља требало би да буде петак, након чега би над Европом требало да почне да делује хладни фронт.

Француска се спрема за “потенцијално опасан” топлотни талас који би могао достићи рекордне температуре за јун, а власти у Паризу поставиле су “хладне собе” у општинским зградама, отвориле базене за ноћно купање и поставиле додатне чесме за пиће.

Градоначелница Париза Ан Идалго рекла је јуче за “Журнал ду Диманш” да ће чак осам базена бити отворено послије 22 часа током таласа врућина, купање ће бити дозвољено у каналу Вилет и три привремена базена биће отворена у густо насељеним четвртима главног града, пренио је Ројтерс.

Пијаћа вода дијелиће се бескућницима, а школе у Паризу и околини подстичу ученике да носу воду са собом и стављају крему за сунце.

Тренутна рекордна температура за јун износи 41,5 степени забиљежених у близини Нарбона на југу Француске у јуну 2003. године.

“Потенцијално опасан топлотни талас ће захватити велики појас западне и сјеверне Европе ове недеље”, пише сајт AcuWeather.

Релативно висок ниво влажности значи да ће субјективн осјећај бити да је 47 степени, додају метеролози.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана