Топли оброк и кревет спас за бескућнике у Бањалуци

Бранкица Смиљанић
Топли оброк и кревет спас за бескућнике у Бањалуци

Бањалука - Људи заборављени од свих којима је улица постала једини дом, хладне ноћи ће умјесто на клупи и бетону моћи да проводе у топлим креветима, јер би савремени Прихватни центар за бескућнике данас требало да отвори врата.

Нове просторије са условима достојним за живот, у којима ће особе затечене у скитњи моћи бар привремено да забораве на сурову свакодневицу, налазе се у оквиру Геронтолошког центра. У овој “кући хуманости” осим услова о каквим су могли само да сањају, имаће обезбијеђен и оброк, а бреме туге које их притишће моћи ће да подијеле у разговору са психологом. Директор Геронтолошког центра Винко Лолић је рекао да му је драго што ова установа може помоћи социјално угроженим особама и да су врата свима отворена.

- С обзиром на то да знамо колико помоћ треба бескућницима, а посебно сад у хладнијим ноћима, одлучили смо да проширимо наше просторије. Нови простор ће имати осам лежајева са свом потребном инфраструктуром, односно собе с купатилом, дневни боравак, кухињу и све оно што је потребно за нормалан живот особа које ће ту боравити - казао је Лолић и додао да је у посљедњих мјесец у Прихватни центар дошло петоро бескућника.

Он је објаснио да је у смјештање особа затечених у скитњи укључено више институција. Према његовим ријечима, прво се обавијести полиција која их, уколико је то потребно, одвезе у Службу хитне помоћи, а затим настоји да открије идентитет особе.

- Касније се укључи и Центар за социјални рад како би се установило да ли особа има родбину. Ако нема, тек након тога се смјешта у Прихватни центар - рекао је Лолић.

Додао је да се у овом центру особа може задржати највише пет до седам дана, а за то вријеме има обезбијеђену храну, смјештај, здравствену заштиту, те разговор са психологом. Послије тога се утврђује да ли је особи потребно трајно рјешење или не.

- Ако особа затечена у скитњи није из наше општине, усмјеримо је локалној заједници којој припада. Све у циљу помоћи и да сви буду збринути на прави начин. То нам је најбитније - навео је Лолић.

Главна медицинска сестра Нада Јукић је истакла да јој посебно задовољство причињава то што она и њене колегинице већ годинама помажу бескућницима, али и свим старијим особама у Геријатријском центру.

- У овом простору ће бити ангажована једна медицинска сестра која ће се бринути о њима и обављати административни дио посла. Водили смо рачуна и о безбједности, па имамо посебну просторију за домара, како би све било у најбољем реду. Корисници центра ће имати телевизор, а и ми ћемо организовати посебне активности за њих - рекла је Јукићева.

Додала је да сви људи добре воље који желе да помогну бескућницима треба о њима да обавијесте надлежне службе.

- Особе које виде незаштићено лице и без крова над главом, треба обавезно да позову полицију, јер ми смо ту да помогнемо - казала је Јукићева.

Јавна купатила

Секретар удружења “Мозаик пријатељства” Мирослав Субашић је рекао да је посјећеност јавних купатила, које су направили за бескућнике премашила његова очекивања.

- Сваки дан дође од пет до 15 људи, највише бескућника. Настојимо да им обезбиједимо сапун, чисте пешкире и све што је потребно, а планирамо поставити и пећ како би им било топло. Такође, се трудимо да имају шта и да поједу, јер знамо да су гладни - изјавио је Субашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана