Топић: Средином марта уговори за аутопут и мост на Сави

РТРС
Топић: Средином марта уговори за аутопут и мост на Сави

На маргинама недавно одржаног самита у Лондону, министарства саобраћаја Српске и Федерације потписали су са представницим ЕБРД-а Меморандум о сарадњи.

Фокус Републике Српске је на дионицу Коридора 5Ц, који пролази њеном теритријом. План су подржали и представници Европске инвестиционе банке, са којима ће "Аутопутеви" Српске у марту потписати два уговора.

Потписани Меморандум о сарадњи покрива наредне три године и планиране пројекте, који би били финансирани кредитним средствима ЕБРД-а. За Републику Српску, акценат је на двије дионице Коридора 5Ц.

Ови пројекти требало би да буду праћени грант средствима ЕК у висини до 20 одсто.

"Један је од будуће петље Руданка, Костајница, према југу до ентитетске линије, брдовити дио изнад Добоја. А други је од Вукосавља до Подновља, дионица која је планирана да се суфинансира са Европском инвестиционом банком", рекао је Душан Топић, директор "Ауто-путева" Републике Српске.

Уговор за Коридор 5Ц, дионица Јоховац-Руданка, поптисан прошле године, требало би да буде реализован средином ове, каже Топић.

За то је обезбијеђен и потврђен грант од 20 одсто, односно 14 милиона марака. Разговори са представницима Европске инвестиционе банке биће настављени за двије недјеље, када се очекује и потписивање још два уговора.

"Ријеч је о споразуму за 47 милиона евра додатних средстава за завршетак пута Бањалука-Добој, што је одобрила НСРС, и други је уговор о гранту од 6,8 милиона евра за мост преко Градишке", појаснио је Топић.

Изградњом овог моста био би повећан интензитет саобраћаја на ауто-путу од Бањалуке до Градишке, чија фреквенција није онаква како је првобитно очекивана. Ипак, Топић поручује да је примјетно повећање броја возила за скоро 50 одсто, након пуштања у саобраћај дијела дионице ауто-пута "9.јануар" од Маховљана до Друговића.

Након завршетка ауто-пута Бањалука-Добој, очекује се да ће и цијене путарине бити формиране другачије. Како кажу у "Ауто-путевима Српске", то би могло да значи и благо смањење цијена.

Мрежа ауто-путева у Српској ускоро би могла бити проширена изградњом пута Бањалука-Приједор-Нови Град, јер се очекује да би у априлу могао бити потписан концесиони уговор са кинеским партнером.

Говорећи о акцизама, Топић је рекао да још није почела уплата од нових акциза, али се очекује да УО Управе за индиректно опорезивање БиХ 5.марта, потврди одлуку о прерасподјели тих средстава. У овом предузећу очекују годишњи приход од акциза од око 100 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана