Топао фебруар донио хаос у БиХ

nezavisne.com
Топао фебруар донио хаос у БиХ

Сарајево, Загреб - Нагло отопљење и киша изазвали су данас прве веће проблеме у Босни и Херцеговини, поплаве пријете југу Словеније, а очекују се и у Хрватској гдје се Сава у Загребу већ излила из корита.

Због јаких падавина и топљења снега долази до наглог пораста водостаја река и мањих водотока у већем делу Словеније, уз могућност њиховог изливања из корита. Стручњаци очекују да би управо због воденог таласа из Словеније у наредним данима могло бити додатних проблема.

У већем дијелу Хрватске ово је један од најтоплијих почетака фебруара у историји, јавља ХРТ, а медији у Босни стање због изливања ријека описују као хаотично.

У централном дијелу БиХ дошло и до прекида саобраћаја на двије саобраћајнице због поплаве, а водена бујица однијела је пут код Зенице.

Поплава је урушила помоћни мост у близини Бугојна, јавља Н1, а локални медији преносе да се урушио помоћни мост на путном правцу Бугојно-Нови Травник.

У Загребу је водостај Саве у 24 сата порастао за готово пет метара и река се излила из свог корита, припремно стање одбране од поплава проглашено је и у Карловцу, преноси Индеџ.хр.

Хрватска телевизија наводи да је у суботу у Загребу измерена рекордно висока температура на други дан фебруара, и то не само од 1949. године у Максимиру, где је према још неслужбеним подацима било 17,1 степена Целзијуса, него и на Гричу, брдовитом дијелу града, гдје је измјерено 16,6 степени Целзијуса као никада на тој метеоролошкој станици од 1881. године, од када се ту биљеже подаци.

Поплаве су синоћ већ погодиле источни дио Истре, гдје је било невремена са грмљавином, обилном кишом и јаким вјетром.

Сајт индеџ.хр преноси да је најтежа ситуација била у Пули и Лабинштину гдје су ватрогасци морали у неколико наврата да интервенишу због испумпавања воде из пословних простора и станова.

Сарајевски аваз.ба наводи да су обилне падавине и снијег који се топи довели до пораста нивоа река широм Босне и Херцеговине.

У насељу Згошћа у општини Какањ истоимена ријека Згошћа пријети да однесе мост, а општина Језеро код Јајца потпуно је потопљена и да је због алармантне ситуације начелница Снежана Ружичић сазвала хитан састанак свих представника власти.

Сајт klix.ba наводи да ни Сарајево није изузетак мада је ситуација знатно боља него у Средњобосанском кантону. У Сарајеву киша пада од раних јутарњих сати, а југо који данима дува отопио је скоро сав снијег, што је узроковало данашње подизање нивоа Босне, Миљацке, Жељезнице и њихових притока.

Због изливања реке Врбас, обустављен је саобраћај на магистралном путу Нови Травник - Бугојно на улазу у Бугојно, а вода је оштетила и мост у близини тог града.

Локални медији пренијели су да се урушио помоћни мост на путном правцу Бугојно-Нови Травник, преноси сарајевска Н1 телевизија.    

Нагло топљење снега и киша која од синоћ пада, проузроковали су проблеме у неколико зеничких насеља.

У самој Зеници поплављено је неколико десетина кућа, а више од стотину угрожено је због изливања отпадних вода из канала у зеничком насељу Тетово.

Према ријечима директора Кантоналне управе цивилне заштите Зеничко-добојског кантона Џавида Аличића, излили су се потоци и зачепили одводи.

Како је рекао, водостај реке Босне још није тако висок, тако да нема изливања Босне у насељима кроз која полази.

Због изливања Вукотићког потока одсјечени су дијелови села Вукотићи и Јастребац.

У Средњобосанском кантону је на подручју Горњег Вакуфа забиљежено клизиште које је уништило две куће, али није било повријеђених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана