Тихи раст цијена подигао потрошачку корпу на скоро 2.000 КМ

Avaz.ba
Тихи раст цијена подигао потрошачку корпу на скоро 2.000 КМ

Поскупљења од по неколико фенинга скоро сваке недјеље запљускују трговачке центре БиХ, а тихи раст цијена довео је до тога да је мјесечна потрошња једног домаћинства са 800 КМ, колико је за потрошачку корпу издвајано прије четири године, досегла своту од скоро 2.000 марака.

Предсједник Удружења за унапређење квалитета живљења "Футура" из Мостара Марин Баго рекао је да је, према подацима Завода за статистику Федерације БиХ, потрошачка корпа у прошлој години износила 1.850 КМ.

Али, наводи да је она сада знатно већа и да се креће око пар хиљада марака.

"Кључни је проблем што је минимална потрошачка корпа до сада износила 1.850  КМ, док просјечна плаћа годинама остаје око 800 КМ. Дакле, двије просјечне плаће не могу покрити минималан износ потрошачке корпе. Овакве ситуације нема нигдје у регији, али ни у Еуропи", каже Баго.

Да су цијене високе за наш стандард, кажу и продавачи и трговци. Наводе и да куповна моћ становништва никад није била слабија и да је све учесталија продаја робе на комад.

"Купују пар јаја, двије до три воћке и до неколико крумпира или мркви", рекао је за "Аваз" један неименовани трговац. 

Баго истиче да је овакво стање неодрживо.

"Оно што додатно не иде наруку потрошачима је и што су цијене порасле, а пакирања су мања. Сада на полицама имамо сол, рижу, брашно или шећер који се пакирају у 800 или 900 грама. Када анализирате било који производ, доћи ћете до закључка да је на дјелу пузајући раст цијена, да скоро сваких мјесец до два неки производ поскупи", рекао је Баго.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана