Тест афинитета ђака смањује редове на бироу

Милијана Латиновић
Тест афинитета ђака смањује редове на бироу

Бањалука - Увођење теста професионалне оријентације у основне школе у РС спријечило би гомилање непотребног кадра на бироима за запошљавање и зауставило одлив квалификованих радника у иностранство.

Став је ово послодаваца и економиста поводом најаве из Уједињене Српске да ће у Народну скупштину РС упутити иницијативу за увођење теста, који подразумијева психолошко процјењивање способности ученика, личности и интересовања како би изабрали адекватно занимање.

Просвјетни радници истичу да међу становништвом влада мишљење да занате уписују само "лоши" ђаци, а да су гимназија, економска или медицинска школа за одликаше.

- То је потпуно погрешан став који никако да искоријенимо и зато имамо велики број незапослених. Добар занатлија увијек и свугдје може да пронађе пристојан посао. Гомилање ученика са завршеним занимањима са којима не могу наћи посао је беспотребно и вјерујем да бисмо тестирањем способности основаца на крају деветог разреда допринијели и бољој ситуацији на тржишту рада - рекао је предсједник Актива директора основних школа на подручју Приједора Стевица Џогазовић.

Послодавци, који већ годинама упозоравају да је квалификованих радника на тржишту све мање, кажу да су промјене у образовном систему пријеко потребне.

- Морамо престати са школовањем непотребних кадрова. Добро је да се на неки начин утврди за шта дјеца имају предиспозиције, па да их усмјеравамо у том правцу. Боље је да неко буде бравар, него да по сваку цијену иде у гимназију ако није за то. Имам утисак да се поједина занимања из године у годину уписују како наставници не би остали без посла, а не у складу са потребама тржишта рада - рекао је предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић.

Директор фабрике обуће "Санино" из Дервенте Радован Пазуревић каже да је овакав начин тестирања ученика прије избора занимања требало да буде уведен одавно.

- Дјеца по завршетку основног образовања добију анкетни лист који носе кући, а онда родитељи испуњавају своје жеље шта дијете треба да упише, тежећи ка томе да се по завршетку школовања запосле у банкама и у општини, избјегавајући производна занимања - рекао је Пазуревић нагласивши да се психолошка тестирања ученика у свијету одавно спроводе.

Додаје да у предузећу на чијем је челу недостаје школованог кадра, те да од око 900 запослених, свега њих седам одсто има диплому квалификованог обућара.

- Обућарска и текстилна индустрија су у експанзији, а ми и даље дјецу уписујемо у нека друга занимања, не водећи рачуна о потребама тржишта рада, па су редови на бироима из године у годину све дужи - истакао је Пазуревић.

Економисти поздрављају најављену иницијативу и истичу да се тржиштем рада у Српској треба озбиљно позабавити.

- И оно мало занатлија што имамо одлази у иностранство, а нама остају кадрови за које нема посла и неквалификовани радници. Морамо престати да о свом трошку преквалификујемо радника који ће се запослити у Словенији или некој другој европској земљи - истакао је Горан Радивојац.

Министарство просвјете

У Министарству просвјете и културе РС кажу да је континуирано праћење и укупно унапређење рада у области професионалне оријентације један од задатака стручних служби школа.

- Приликом доношења новог Закона о основном васпитању и образовању инсистирали смо да у опису послова стручних сарадника буде и професионална оријентација ученика. Посебна пажња посвећује се професионалном развоју ученика, као и његовој професионалној оријентацији на прелазу у средњу школу, кроз оснаживање подршке на путу ка одлуци о избору уписа у жељену школу и занимање - рекли су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана