Tešanović: Žene da ne ćute o nasilju u porodici

Srna
Tešanović: Žene da ne ćute o nasilju u porodici

Banjaluka - Predsjednik Aktiva žena SNSD-a Nada Tešanović izjavila je večeras u Banjaluci da žene žrtve ne treba da trpe nasilje u porodici i da ćute o tome jer postoje institucije koje će im pomoći.

„Jedno istraživanje pokazalo je da samo 10 odsto žena žrtava zna kome da se obrati u slučaju nasilja. Na prvom mjestu im je policija, ali treba da znaju da su tu i zdravstvene ustanove, centri za socijalni rad i sigurne kuće. Tako mogu svoj i život svoje djece da učine bezbjednim“, rekla je Tešanovićeva novinarima.

Ona je uoči tribine „Zajedno protiv nasilja u porodici“, koju je organizovao Aktiv žena SNSD-a iz Izborne jedinice tri, istakla da su od 2000. do 2017. godine 92 žene stradale kao žrtve nasilja, što je alarmantno.

„Problem je i šta raditi nakon što žena napusti sigurnu kuću. Ona treba da se ekonomski osnaži, i tu društvo, fondovi i nevladin sektor moraju pomoći i finansijski“, naglasila je Tešanovićeva i dodala da žene treba da iskoriste mogućnost da se jave na SOS telefonske linije koje su uključene 24 časa.

Ona je poručila da će žene SNSD-a učiniti sve da nasilja u porodici bude što manje, iako je takvu negativnu pojavu nemoguće potpuno otkloniti.

Tešanovićeva je u Kulturnom centru „Banski dvor“ rekla da je na tom planu učinjeno mnogo pozitivnog od 2005. godine, kada je donesen Zakon o zaštiti od nasilja u porodici u Republici Srpskoj, te 2012. godine kada je ovaj akt izmijenjen i dopunjen.

„Time smo osnažili žrtve nasilja da mogu da prijave nasilnike, a do tada je sve ostajalo u okviru porodičnog doma. Nekad je žrtve bilo sramota istupiti u vezi s tim. Bilo im je teško jer su ih osuđivali porodica, rodbina...“, navela je Tešanovićeva.

Predsjednik Aktiva žena SNSD-a Banjaluka Gordana Lihović upozorila je da se u Srpskoj događa blagi porast nasilja nad ženama, zbog čega je važno informisati žrtve o njihovim pravima, te podići svijest zajednice o ovoj negativnoj pojavi.

„Problem žrtava nasilja je problem cijele zajednice, okruženja i onih koji vrše nasilje“, istakla je Lihovićeva.

Ona je naglasila da se problem nasilja i dalje skriva, ali da će medijske kampanje, aktivizam i angažman institucija dati pozitivne rezultate.

Lihovićeva je rekla da prema nasilju treba imati nultu toleranciju, pogotovo prema onom nad ženama, djeci i starijima.

Tribine Aktiva žena SNSD-a u vezi sa suzbijanjem nasilja u porodici biće organizovane u svim većim gradovima i izbornim jedinicama povodom Međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“.

Tribini u Banjaluci prisustvovale su članovi SNSD-a i istaknuti funkcioneri ove stranke iz Izborne jedinice tri, koja obuhvata Banjaluku, Drvar, Mrkonjić Grad, Jezero, Šipovo, Kneževo, Kotor Varoš, Ribnik, Čelinac, Drinić i Kupres. /kraj/boj/alj/foto/fono

Žene imaju pravo na život bez nasilja

Potpredsjednik Aktiva žena SNSD-a za Izbornu jedinicu osam Sanja Kovačević izjavila je večeras na Palama da žene imaju pravo na život bez nasilja i ne treba nikome da dozvole da ih ugnjetava bez obzira što su nježniji pol.
Ona je uoči predavanja o temi „Kroz život bez nasilja“, koje je organizovao Aktiv žena SNSD-a iz Izborne jedinice osam, rekla je da je cilj ovog skupa ukazivanje na rodno zasnovano nasilje.

Kovačevićeva kaže da žene nisu samo zlostavljane u fizičkom i psihičkom smislu, već da se pod to može podvesti i njihova diskriminacija na svim poljima.

„Treba da pomognemo ženama da shvate koja su njihova prava, da imaju pravo na život bez nasilja i da ne treba nikome da dozvole da ih ugnjetava, bez obzira što su nježniji pol“, rekla je Kovačevićeva novinarima.

Ona je istakla da su žene dovoljno jake da vode računa o sebi i porodici i da budu ravnopravne sa muškarcima u svim poslovima.

Kovačevićeva je navela da bi putem medija trebalo više ukazivati na to na koji način žene mogu prijaviti i spriječiti nasilje.

„Prvi korak je prijavljivanje policiji, čiji pripadnici izlaze na lice mjesta i vrše uviđaj. Drugi korak je prijavljivanje centrima za socijalni rad, a treći da se žene organizuju u neki grupama i pomognu jedna drugoj“, kaže Kovačevićeva.

Ona je podsjetila da je Krivičnim zakonom Republike Srpske kažnjivo i samo saznanje da se nad nekim vrši nasilje, a da se to ne prijavi.

Pedagog u Centru za socijalni rad Pale Nada Gluhović ukazala da je ove godine u blagom porastu broj slučajeva nasilja nad ženama i u porodici, te da je na Palama prijavljeno 18 slučajeva.

Ona kaže da su do sada registrovani slučajevi fizičkog, psihičkog, socijalnog i ekonomskog nasilja, te da je alkohol u najvećoj mjeri uzrok svemu ovome, pa i razvodu brakova.

Gluhovićeva je navela da Centar ima potpisan protokol o saradnji sa Policijskom stanicom Pale, Centrom za mentalno zdravlje, Domom zdravlja, obrazovnim sektorom, tužilaštvom i nevladim organizacijama s ciljem rješavanja složenog problema nasilja nad ženama.

Predavanje je održano povodom međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana