Тешановић: Жене да не ћуте о насиљу у породици

Срна
Тешановић: Жене да не ћуте о насиљу у породици

Бањалука - Предсједник Актива жена СНСД-а Нада Тешановић изјавила је вечерас у Бањалуци да жене жртве не треба да трпе насиље у породици и да ћуте о томе јер постоје институције које ће им помоћи.

„Једно истраживање показало је да само 10 одсто жена жртава зна коме да се обрати у случају насиља. На првом мјесту им је полиција, али треба да знају да су ту и здравствене установе, центри за социјални рад и сигурне куће. Тако могу свој и живот своје дјеце да учине безбједним“, рекла је Тешановићева новинарима.

Она је уочи трибине „Заједно против насиља у породици“, коју је организовао Актив жена СНСД-а из Изборне јединице три, истакла да су од 2000. до 2017. године 92 жене страдале као жртве насиља, што је алармантно.

„Проблем је и шта радити након што жена напусти сигурну кућу. Она треба да се економски оснажи, и ту друштво, фондови и невладин сектор морају помоћи и финансијски“, нагласила је Тешановићева и додала да жене треба да искористе могућност да се јаве на СОС телефонске линије које су укључене 24 часа.

Она је поручила да ће жене СНСД-а учинити све да насиља у породици буде што мање, иако је такву негативну појаву немогуће потпуно отклонити.

Тешановићева је у Културном центру „Бански двор“ рекла да је на том плану учињено много позитивног од 2005. године, када је донесен Закон о заштити од насиља у породици у Републици Српској, те 2012. године када је овај акт измијењен и допуњен.

„Тиме смо оснажили жртве насиља да могу да пријаве насилнике, а до тада је све остајало у оквиру породичног дома. Некад је жртве било срамота иступити у вези с тим. Било им је тешко јер су их осуђивали породица, родбина...“, навела је Тешановићева.

Предсједник Актива жена СНСД-а Бањалука Гордана Лиховић упозорила је да се у Српској догађа благи пораст насиља над женама, због чега је важно информисати жртве о њиховим правима, те подићи свијест заједнице о овој негативној појави.

„Проблем жртава насиља је проблем цијеле заједнице, окружења и оних који врше насиље“, истакла је Лиховићева.

Она је нагласила да се проблем насиља и даље скрива, али да ће медијске кампање, активизам и ангажман институција дати позитивне резултате.

Лиховићева је рекла да према насиљу треба имати нулту толеранцију, поготово према оном над женама, дјеци и старијима.

Трибине Актива жена СНСД-а у вези са сузбијањем насиља у породици биће организоване у свим већим градовима и изборним јединицама поводом Међународне кампање „16 дана активизма против родно заснованог насиља“.

Трибини у Бањалуци присуствовале су чланови СНСД-а и истакнути функционери ове странке из Изборне јединице три, која обухвата Бањалуку, Дрвар, Мркоњић Град, Језеро, Шипово, Кнежево, Котор Варош, Рибник, Челинац, Дринић и Купрес. /крај/бој/аљ/фото/фоно

Жене имају право на живот без насиља

Потпредсједник Актива жена СНСД-а за Изборну јединицу осам Сања Ковачевић изјавила је вечерас на Палама да жене имају право на живот без насиља и не треба никоме да дозволе да их угњетава без обзира што су њежнији пол.
Она је уочи предавања о теми „Кроз живот без насиља“, које је организовао Актив жена СНСД-а из Изборне јединице осам, рекла је да је циљ овог скупа указивање на родно засновано насиље.

Ковачевићева каже да жене нису само злостављане у физичком и психичком смислу, већ да се под то може подвести и њихова дискриминација на свим пољима.

„Треба да помогнемо женама да схвате која су њихова права, да имају право на живот без насиља и да не треба никоме да дозволе да их угњетава, без обзира што су њежнији пол“, рекла је Ковачевићева новинарима.

Она је истакла да су жене довољно јаке да воде рачуна о себи и породици и да буду равноправне са мушкарцима у свим пословима.

Ковачевићева је навела да би путем медија требало више указивати на то на који начин жене могу пријавити и спријечити насиље.

„Први корак је пријављивање полицији, чији припадници излазе на лице мјеста и врше увиђај. Други корак је пријављивање центрима за социјални рад, а трећи да се жене организују у неки групама и помогну једна другој“, каже Ковачевићева.

Она је подсјетила да је Кривичним законом Републике Српске кажњиво и само сазнање да се над неким врши насиље, а да се то не пријави.

Педагог у Центру за социјални рад Пале Нада Глуховић указала да је ове године у благом порасту број случајева насиља над женама и у породици, те да је на Палама пријављено 18 случајева.

Она каже да су до сада регистровани случајеви физичког, психичког, социјалног и економског насиља, те да је алкохол у највећој мјери узрок свему овоме, па и разводу бракова.

Глуховићева је навела да Центар има потписан протокол о сарадњи са Полицијском станицом Пале, Центром за ментално здравље, Домом здравља, образовним сектором, тужилаштвом и невладим организацијама с циљем рјешавања сложеног проблема насиља над женама.

Предавање је одржано поводом међународне кампање „16 дана активизма против родно заснованог насиља“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана