Terorizam pooštrava kontrolu putnika

Svjetlana Šurlan
Terorizam pooštrava kontrolu putnika

RIGA - Ministri pravde i unutrašnjih poslova zemalja Evropske unije (EU) juče su na sastanku u Rigi u Letoniji glavni fokus stavili na identifikaciju putnih trasa terorista, potrebu za efikasnim sistemom evidentiranja putnika u aviosaobraćaju (PNR), prevenciju radikalizacije na društvenim mrežama, razmjenu informacija i korišćenje vatrenog oružja.

EU je odlučna da pooštrenim mjerama kontrole zaštiti Evropu kojoj, kako je ocijenjeno, sve više prijeti radikalni islamski terorizam, posebno nakon nedavnog terorističkog napada u Parizu. Stručnjaci za terorizam u Briselu smatraju da su BiH, Kosovo i Sandžak područja na kojima postoji opasnost od terorizma i sve veće radikalizacije, jer je veliki broj osoba iz tih krajeva otišao u Siriju i Irak da ratuje na strani Islamske države (IS).

PNR sistem, čije se uvođenje zagovara, omogućio bi razmjenu informacija o putnicima u aviosaobraćaju između država EU uz garantovanje zaštite ličnih podataka. On je 2011. godine blokiran upravo zbog garancija zaštite ličnih podataka, ali sa sastanka u Rigi je poručeno da je potreba za efikasnim PNR sistemom već naglašena na najvišem političkom nivou Savjeta Evrope.

- Kretanje preko granica je prilika da službe za sprovođenje zakona prikupe informacije kako bi bile otkrivene sumnjive osobe, razbijene mreže i izbjegnuti teroristički napadi. Svi napori moraju biti posvećeni uspostavljanju PNR sistema što je prije moguće - istaknuto je u Savjetu ministara pravde i unutrašnjih poslova EU.

Evropski komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopulos rekao je da je Evropska komisija već usvojila nove mjere koje poboljšavaju efikasnost šengenskog informacionog sistema u svrhu borbe protiv terorizma i da države članice sada mogu poništiti lična dokumenta onima koji bi se mogli pridružiti terorističkim grupama van EU.

- Moramo biti aktivniji u praćenju sumnjivog kretanja preko granica i prikupljati informacije s ciljem da budu otkrivena sumnjiva lica i terorističke mreže. Taj cilj se može postići PNR sistemom kojim bi se znatno povećala bezbjednost svih ljudi koji žive u Evropi - rekao je Avramopulos i dodao da se razvijaju zajednički indikatori rizika i kriterijumi za unošenje relevantnih uzbuna u informacioni sistem Šengena.

Ako bi bile usvojene nove antiterorističke mjere EU, svaki ulazak građana BiH na teritoriju EU biće odmah evidentiran i proslijeđen policijama i bezbjednosnim službama svih članica Unije. Posebno će se pratiti prelazak hrvatske granice i naročito državljana BiH koji se dovode u vezu sa odlascima na ratišta u Siriju i Irak i nezakonitu trgovinu oružjem.

Kada je u pitanju prevencija radikalizacije, naročito na društvenim medijima, na sastanku u Rigi navedeno je da je u borbi protiv terorizma od izrazite važnosti da se EU pozabavi nosećim faktorima radikalizacije.

- U pogledu toga mora se ostvariti opsežan međusektorski pristup koji garantuje uključivanje svih politika i institucija, obrazovanja, zdravstva, medija i drugih oblasti da bi se doprinijelo našim zajedničkim naporima u suprotstavljanju radikalizaciji koja vodi ka terorizmu - navedeno je u obrazloženju ove mjere.

Dodaje se da se internet u velikoj mjeri koristi za radikalizaciju, čime se podstrekava mržnja, nasilje i zloupotreba fundamentalnih sloboda. Kako bi se to zaustavilo, Savjet ministara se bavio i jačanjem uloge Evrope u nadgledanju i analizi komunikacija na društvenim medijima. O pitanju razmjene informacija navedeno je da je to ključni aspekt suprotstavljanju terorizmu te da je potrebna bolja upotreba postojećih instrumenata razmjene informacija.

Migracije

Iz Savjeta ministara zemalja EU su poručili da se o pitanju upravljanja tokovima migracija poseban akcenat stavlja na set akcija protiv krijumčarenja ljudi. Kao važno pitanje istaknuto je postojanje potrebe da bude adaptirana lista postojećih mjera da bi se bolje upravljalo migracionim tokovima u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana