Тегле пуне домаћим воћем и поврћем

Милијана Латиновић
Тегле пуне домаћим воћем и поврћем

Бањалука - Прерађивачи у Српској увелико договарају откуп сировина од локалних ратара, а судећи према првим процјенама, у њиховим производним погонима наћи ће се више поврћа и воћа са домаћих њива и воћњака него лани.

Да би из производних погона на полице маркета стигли сласни сокови, мармеладе и укусне салате, прерађивачима је потребно годишње неколико хиљада тона јабука, крушака, шљива, јагода, паприка, купуса и других сировина. За разлику од лани, када је мраз у априлу уништио сав род у воћњацима у Подрињу и Лијевчу, произвођачи и прерађивачи задовољно трљају руке због добре бербе која је на помолу.

Директор бањалучке “Витаминке” Жарко Микић каже да су већ откупили око 1.000 тона сировине.

- Сезона је за сада обећавајућа. Откупили смо довољно вишања, а према информацијама са терена, и шљива и јабука биће довољно. Потребно нам је још око 3.500 тона сировине и вјерујем да ћемо све то обезбиједити од домаћих ратара из Лијевча, Подриња и Семберије - рекао је Микић.

Јабуке и краставци заузимају најзначајније мјесто у производним погонима овог предузећа, као и паприка рога, које годишње прераде око 1.000 тона. Микић истиче да ће добар род на домаћим њивама и у воћњацима у великој мјери олакшати производњу и смањити трошкове ових предузећа.

- Увоз сировина изискује додатне трошкове транспорта, а самим тим и поскупљује производњу. Вјерујем да ћемо ове године успјети и да уштедимо неки динар - додао је Микић.

У бијељинском предузећу “Спектар дринк” кажу да је на домаћем тржишту ове године била одлична понуда јагода и вишања.

- Подмирили смо потребе предузећа за јагодама и вишњама, откупивши по 30 тона од домаћих произвођача. Према информацијама са терена, и шљиве су родиле - рекли су у “Спектар дринку” и додали да годишње око 1.000 тона воћа прераде у укусне сокове и мармеладе. За прераду им је потребно и око 500 тона купуса, а према првим процјенама, овог поврћа биће довољно код семберских ратара.

Предузеће “Сава Семберија” из Бијељине годишње преради и до 7.000 тона сировине.

  • Углавном прерађујемо краставце, паприке, парадајз, затим шљиве и јабуке. Око 60 одсто сировине биће са семберских поља, док ћемо преосталих 40 одсто воћа и поврћа обезбиједити из увоза - рекли су у овом предузећу.

Сезонски радници

Жарко Микић је истакао да ће “Витаминка” и ове године ангажовати око 150 сезонских радника који ће истоварати воће и поврће те чистити плодове.

- Осим тога, расписали смо конкурс за пријем 40 радника који ће добити шансу да након сезоне остану у сталном радном односу - рекао је Микић.

У предузећу “Спектар дринк” истичу да ће и њима у зависности од обима посла требати тридесетак сезонаца. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана