Танки резултати продаје имовине у иностранству

Маријана Миљић
Танки резултати продаје имовине у иностранству

Бањалука - Фонд за управљање некретнинама и потраживањима у власништву РС до сада је од продаје имовине предузећа у иностранству убрао свега 355.221 марку, а како би покушали побољшати резултат ускоро ће потражити купца за одмаралиште у Хрватској и стан у Србији.

Овај фонд управља искључиво имовином предузећа која су је приликом израде програма приватизације сврстала у пасивни подбиланс. Та имовина није била предмет приватизације, јер нови власници предузећа са њом не могу управљати због тога што се налази изван територије РС.

- До сада је продато свега осам некретнина из пасивног подбиланса за 355.221 марку и тај новац усмјерен је у Фонд за развој и запошљавање РС за повећање основног капитала. Динамику преноса новца на Фонд за развој, чија је основна дјелатност кредитирање, утврђује Влада РС посебним актом - казали су у Инвестиционо-развојној банци (ИРБ) РС, која је и власник ових фондова.

Влада је недавно дала сагласност ИРБ-у за продају одмаралишта у Лукоранима у Хрватској и стана у Београду који се користи као пословни простор.

- За продају стана и одмаралишта биће расписан јавни позив и некретнине ће бити продате понуђачу који понуди највишу цијену - навели су у ИРБ-у.

У ИРБ-у кажу да могу да располажу са још пет некретнина ван граница РС, које су веће вриједности у односу на оне које су до сада продате. Ријеч је о пословном простору у Београду, девастираном одмаралишту Рудника жељезне руде Љубија у Рогашкој Слатини, те три некретнине у Биограду на Мору у Хрватској.

- Некретнине које су предузећа исказивала у пасивни подбиланс у поступку приватизације, с обзиром на то да се налазе ван територије РС и имајући у виду и специфичне прописе и Споразум о питањима сукцесије, не књиже се на Српску, већ се у сарадњи са предузећима спроводи процедура рјешавања имовинско-правних односа и управљање том имовином - појаснили су у ИРБ-у РС.

Незаконита продаја

Од 2005. године покретани су многи судски процеси за незакониту продају имовине Српске у иностранству, чиме је она оштећена за десетине милиона КМ.

Имовину РС је раније продавао како је ко стигао, а новац од тога стављао у свој џеп. У највећем дијелу судских поступака оптужени су ослобођени оптужби за злоупотребу у располагању имовином.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана