Танкер угрозио испоруку горива у БиХ

nezavisne.com
Танкер угрозио испоруку горива у БиХ

Плоче, Бањалука - Због танкера који је у петак, превозећи око 27.000 кубика нафте, ударио у хрватско пристаниште Плоче и изазвао вишемилионску штету, биће угрожено и тржиште БиХ.

Како је “Независним” у петак потврђено из Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори Републике Српске, будући да један дио дистрибутера из РС и Федерације БиХ набавља гориво из луке Плоче, угрожена је и испорука горива.

“Свакако да ће више дистрибутера из ФБиХ бити угрожено новонасталом ситуацијом него оних у РС”, наводе из Групације.

Додају да је лука Плоче само један од начина на који гориво стиже у БиХ те да БиХ због тога неће остати ускраћена за испоруку.

На питање да ли је могуће да због овог сценарија у луци дође до промјене цијене нафте у БиХ, из Групације тврде да је могуће, али да то ипак зависи од алтернативних добављача и њихових услова.

Један дио дистрибутера у БиХ гориво набавља из рафинерије Брод, док неки дистрибутери гориво увозе из рафинерије у Панчеву, Сиску и из Словеније и Мађарске.

Подсјећамо, танкер који је ударио у пристаниште у море је одвалио дио дока и апаратуру за искрцавање нафте и плина, због чега пристајање до даљег неће бити могуће, а штета се, према првим процјенама, мјери у милионима евра

Како пишу хрватски медији, до несреће је највјероватније дошло због грешке при маневру брода, а с обзиром на то да је пристаниште уништено, ни други бродови не могу прићи у луку Плоче и искрцати терет.

“Како је велика потражња за нафтом, не само у Хрватској, него и у Босни и Херцеговини и Црној Гори, лучка су складишта празна и таква ће остати ко зна колико дуго. Због забрана испловљавања, према засад доступним информацијама, дистрибуцију нафте преузеће складишта у Солину и Ријеци. Ријеч је о милионским штетама које трпе лука Плоче и нафтне компаније, што ће, према међународном праву, морати надокнадити бродарска компанија “СТИ Поплар”. Но, о томе ће коначну ријеч рећи инспекцијске службе и стручњаци за поморско право”, наводе хрватски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана