Танке залихе потрепштина у Црвеним крстовима: Потребна храна и топла одјећа

Цвија Мркоњић
Танке залихе потрепштина у Црвеним крстовима: Потребна храна и топла одјећа

Бањалука - Храна, топла одјећа и обућа, те средства за хигијену тренутно су најпотребнији бројним социјално-угроженим становницима Српске, који не могу да презиме без туђе помоћи због чега из Црвеног крста апелују на грађане и фирме да помогну донирајући неопходне потрепштине.

Генерални секретар Републичког Црвеног крста Ђоко Михајловић истиче да се грађани на разне начине могу укључити у акције помоћи, било да донирају намирнице, средства за хигијену, новац или да раде као волонтери.

- Најтеже је током јесени и зиме, велики је број старих и болесних особа, које живе саме и немају ближе родбине, те настојимо да им помогнемо - казао је Михајловић.

Према његовим ријечима, иако је било повремених донација које су добијали, залихе у магацинима широм Српске су се истопиле, а социјално угрожени вапе за помоћи.

Алармантну ситуацију потврдила је и секретар Црвеног крста у највећем граду Српске Жељкица Илић истакавши да су њихови рафови донедавно били потпуно празни, али су захваљујући донацијама прикупили нешто потрепштина. Број грађана на подручју Бањалуке којима је помоћ потребна је велики, а многи од њих немају сродника.

- Апелујемо на грађане да доносе основне животне намирнице, као што су брашно, уље, шећер, конзервирана храна, али су потребна и средства за хигијену - рекла је Илићева додајући да су још многа домаћинства завејана, па тек очекују навалу корисника.

Ситуација у Бијељини је такође тешка, а секретар локалног Црвеног крста Перица Глигић истиче да је и на подручју овог града све више социјално угрожених којима је неопходно обезбиједити оно основно за пуко преживљавање.

- Успјели смо сакупити нешто новца, па смо купили храну и хигијенска средства за 70 божићних пакета које смо подијелили угроженима - казао је Глигић.

Полице у магацину овог Црвеног крста такође зјапе празне, а Глигић поручује да су осим хране, сапуна, тоалет папира, детерџента за веш и осталих средстава за одржавање хигијене потребни и топла одјећа и обућа.

Секретар приједорског Црвеног крста Зоран Веселиновић каже да на срећу имају веће залихе хуманитарне помоћи, али свеједно позивају грађане да помогну, јер је повећан број становника са подручја Приједора којима је помоћ потребна.

Јавне кухиње

Српска има шест јавних кухиња које броје око 1.200 корисника.

У Бањалуци се храни 435 корисника јавне кухиње, у Бијељини по један оброк дневно долази 250 људи, док приједорска јавна кухиња има између 130 и 150 корисника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана