Таленти у хуманој мисији за другаре

Милијана Латиновић
Таленти у хуманој мисији за другаре

БАЊАЛУКА - Талентовани дјечаци и дјевојчице из цијеле Републике Српске загријаће срца публике 23. децембра и у зимској ноћи игром, пјесмом и глумом показати да хуманост не познаје границе и да дјеца са потешкоћама у кретању нису сама у својим најважнијим биткама.

Таленти из Бањалуке, Приједора, Градишке, Мркоњић Града, Требиња и других крајева овогодишњи су партнери предсједнице Српске Жељке Цвијановић на донаторској вечери која се одржава у оквиру хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима”. Циљ је да се сакупи новац за куповину уређаја за роботски асистирану рехабилитацију дјеце са потешкоћама у кретању.

Публици окупљеној у Банском двору Културном центру у Бањалуци представиће се, између осталих, чланови Културно-умјетничког друштва (КУД) “Коловит” из Градишке, које броји 370 чланова. Ситно везући коло, дјевојчице и дјечаци узраста 12 и 13 година, обучени у традиционалне народне ношње, даће свој допринос овој хуманој мисији.

- Нисмо се двоумили ни секунде када смо добили позив из Кабинета предсједнице. Представићемо се играма из Лијевча поља. Срећни смо што бар на овај начин можемо  допринијети хуманитарној акцији - рекао је за “Глас Српске” предсједник “Коловита” Мирко Борјановић, апелујући на све људе добре воље да позову хуманитарни број 1411 и донирају једну марку за помоћ обољелим малишанима.

За своје вршњаке којима треба помоћ пјесму “За сву децу света” пјеваће сестре Ирена и Ана Спасојевић из Зворника.

- Много су се обрадовале када су добиле позив за учешће на донаторској вечери. Срећне су што могу дати свој допринос - казала је мајка ових дјевојчица Сања Спасојевић.

Магију на позорницу донијеће и ученици Музичке школе  “Бејзикс” из Источног Сарајева.

- Десетак ученика Одсјека за пјевање, музички театар и балет представиће се публици мјузиклом који носи поруку да треба да прихватимо једни друге онакве какви јесмо. Посебна је част бити дио ове велике хуманитарне акције - рекао је за “Глас Српске” директор ове школе Ђорђе Јованчић.

У Српској годишње од 150 до 200 малишана треба третман рехабилитације уз коришћење роботике, а најзначајнији ефекат примјене ове врсте терапије је бољи исход рехабилитације и побољшање квалитета живота дјеце са потешкоћама у кретању. Осим позива на хуманитарни број, донације могу да се уплате и на рачун посебних намјена за акцију “С љубављу храбрим срцима” на број 571-010-00002700-15 код Комерцијалне банке.

Подршка Владе

Подршку хуманитарној акцији “С љубављу храбрим срцима” пружила је и Влада Српске, која је јуче задужила Министарство финансија да из буџетске резерве у 2018. години обезбиједи 100.000 марака за ове намјене. Акцију је подржала и Фабрика обуће “Бема” са 3.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана