Tačka stavljena na 150.000 slučajeva

Vedrana Kulaga
Tačka stavljena na 150.000 slučajeva

Sarajevo - U BiH je prošle godine epilog dobilo gotovo 150.000 starih predmeta, ali ciljevi nisu u potpunosti realizovani na svim adresama, pokazala je najnovija analiza praćenja procesa rješavanja tih predmeta u sudovima koju je objavio Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH.

BiH je godinama mučila muku sa rješavanjem predmeta koji su u ladicama bili i duži niz godina, a u VSTS-u ističu da je ostvareni rezultat u 2018. godine plod dugogodišnje prakse primjene planova rješavanja najstarijih predmeta u sudovima koju su uveli 2011. godine s ciljem smanjenja starosne strukture i velikog broja starih neriješenih predmeta.

Planom za 2018. godinu, kako su naveli u toj pravosudnoj instituciji, bilo je predviđeno da bude stavljena tačka na 175.445 najstarijih predmeta, a najnoviji presjek je pokazao da je riješeno 85 odsto plana.

- Sudovi u BiH su od 1. januara do 31. decembra 2018. godine, riješili 149.916 najstarijih predmeta što je dodatno doprinijelo kontinuiranom smanjenju broja neriješenih starih predmeta, odnosno povećanju efikasnosti sudova u BiH, a samim tim i pravosuđa u cjelini - naglasili su u VSTS-u.

Njihova analiza je pokazala da je istovremeno 38 sudova zabilježilo najmanju realizaciju plana rješavanja predmeta iniciranih 2005. godine ili ranije dok osam sudova nije riješilo niti jedan predmet iz plana iniciran u tom periodu, ali su ostvarili dobre rezultate kada je riječ o rješavanju predmeta iz skorijeg perioda.

Prvobitno su planove za rješavanje starih predmeta primjenjivali samo sudovi s velikim brojem neriješenih starih predmeta, a 2015. godine VSTS je usvojio novo Uputstvo za izradu planova za rješavanje predmeta, kojim je predviđeno da svi sudovi u BiH imaju obavezu da sačine plan rješavanja predmeta.

- Od 2010. do 2018. godine sudovi su na ovaj način riješili 956.960 najstarija predmeta što je u velikoj mjeri, uticalo na smanjenje ukupnog broja neriješenih predmeta u sudovima - istakli su u toj instituciji.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja sudija Republike Srpske Milenko Milekić kazao je da za “Glas Srpske” da postoje brojni objektivni razlozi zbog kojih nekada nije moguće završiti određeni postupak, uprkos dobroj volji nadležnih u sudu da u svojim evidencijama precrtaju te predmete. To su, kako je naveo, nedostupnost optuženih jer domaćim zakonodavstvom nije predviđeno suđenje u odsustvu, ali i drugi.

- U ostavinskim predmetima ima problema, posebno kada se zemlja vodi na nekom pradjedi ili drugom licu, a dugi niz godina nije sprovedena ostavinska rasprava, ljudi su u različitih zemljama i to u znatnoj mjeri komplikuje situaciju. Postoje i situacije gdje svjedoci nisu dostupni, a veoma su bitni za proces - kazao je Milekić.

U Srpskoj je, ipak, kako je ocijenio, napravljen veliki iskorak kada je riječ o rješavanju starih predmeta.

- Riješen je ogroman broj predmeta i prihvaćen je princip da se predmeti rješavaju po inicijalnom aktu, odnosno po starosti - rekao je Milekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana