Svu sirovinu ustupiti domaćim preduzećima

Anita Janković-Rečević
Svu sirovinu ustupiti domaćim preduzećima

Banjaluka - Srpska veliku razvojnu šansu može tražiti u povećanju stepena finalizacije proizvoda od drveta, a da bi ti planovi bili sprovedeni u djelo, potrebno je svu raspoloživu sirovinu ustupiti domaćim drvoprerađivačima, koji već duže vrijeme kubure sa nedostatkom materijala za preradu.

Istaknuto je to u petak u Banjaluci nakon okruglog stola o temi “Odnosi šumarstva i drvoprerade - stanje i perspektive”, koji je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo RS Goran Zubić istakao je da je za povećanje stepena finalizacije proizvoda od drveta bitno poštovanje proizvodnih planova kako bi bili izbjegnuti problemi u dinamici snabdijevanja sirovinom drvoprerađivačkog sektora. Dodao je da bi bilo idealno kada bi isporuka tekla ravnomjerno tokom cijele godine.

- Šumarstvo je oblast u kojoj prirodni uslovi, prije svega klimatski, diktiraju proces proizvodnje, tako da imamo izvjesne zastoje u zimskom periodu, što se direktno odražava na drvoprerađivače koji u tim slučajevima nisu ni ravnomjerno ni dovoljno snabdjeveni sirovinom - rekao je Zubić. On je dodao da je sječivi etat u “Šumama RS” ograničen na dva miliona metara kubnih te da je veoma važno da budu potpisani ugovori o snabdijevanju tačno te količine kojom se raspolaže.

- Cilj je da postojeća sirovina bude ugovorena sa domaćim drvoprerađivačima i da ona, kroz što viši stepen finalizacije, bude prerađena kako bi bila postignuta što veća dodatna vrijednost, odnosno da bi ostvareni prihod što bolje bio iskorišćen i zadržan na prostorima Srpske - rekao je Zubić.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica kaže da lokalne zajednice žele da što veći procenat šumsko drvnih sortimenata koji su posječeni na njihovoj teritoriji bude prerađen kod njih, a višak da bude ustupljen susjednim opštinama i gradovima. Istakao je da je značajno to što su date garancije na pet godina za kvalitetno obezbjeđenje sirovine za drvoprerađivače, dodajući da bi se moglo razmišljati i o davanju garancija na još duži period radi investitora.

- Sječivi etat na području Sokoca nije dovoljan da zadovolji sve postojeće kapacitete s obzirom na to da trenutno imamo od 60 do 70 privrednih subjekata u našoj opštini, koja najvećim dijelom zavisi od proizvodnje i prerade šumsko drvnih sortimenata - rekao je Bjelica. 

Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja drvoprerađivača RS Darko Partalo istakao je da nikada nisu bili zadovoljniji odnosom “Šuma RS” prema njima jer se prvi put u posljednjih 15 godina raspodjela trupaca vrši u skladu s uspostavljenim kriterijumima.

- Raspodjela trupaca za sve drvoprerađivače je prvi put korektna i transparentna. Želimo da trupci ne budu izvoženi iz RS jer je značajno povećan kapacitet naših drvoprerađivača i sami možemo preraditi svu sirovinu koju imamo - rekao je Partalo.

Smanjena dugovanja

Milovan Bjelica je istakao da su dugovanja šumskih gazdinstava u Srpskoj prema lokalnim zajednicama u kojima eksploatišu drvo veoma mala, te da su dugovanja u nekim opštinama i gradovima u potpunosti izmirena.

- Redovnijoj isplati doprinio je rad Poreske uprave RS, koja više ne toleriše neizmirenje obaveza na duži period - rekao je Bjelica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana