Свјетске престонице надохват руке младима из Српске

Анита Јанковић-Речевић
Свјетске престонице надохват руке младима из Српске

Бањалука - Шпанија, Белгија, Италија, Кина и Сједињене Америчке Државе само су неке од земаља свијета у које млади из Републике Српске овог љета могу бесплатно путовати захваљујући програму културне размјене коју већ четврту годину заредом спроводи Центар за афирмацију и развој из Бањалуке.

Програми културних размјена настали су с циљем да младима из БиХ, Србије и Хрватске буде пружена прилика да одређено вријеме проведу у иностранству како би упознали нову културу, усавршили знање страних језика и доживјели чари милионских градова. Онима који се ове године одлуче на ову авантуру, Центар за афирмацију нуди могућност да посјете 11 држава.

- Сви кандидати имају обезбијеђен бесплатан смјештај у породици домаћина, као и храну, те потпуно или дјелимично плаћене трошкове пута. Млади током боравка у страним земљама добијају и мјесечни џепарац за личне трошкове - рекла је извршна директорица центра Драгана Касиповић.

Додала је да је заинтересованост младих за путовања сваке године све већа, те да ће овог љета у иностранство путовати више од 230 кандидата.

- Програм реализујемо од 2015. године и до сада је огроман број младих свијет упознао захваљујући нама. Најмногољуднија земља свијета Кина је хит дестинација и највише младих бира да оде тамо јер је култура потпуно другачија од наше. У топ дестинације спадају и Шпанија и Италија - навела је Касиповићева.

Додала је да  млади у оквиру програма у иностранству могу провести од једног мјесеца до годину те да, осим доброг познавања енглеског језика, морају имати најмање 18 година и завршену средњу школу.

- Током боравка у породицама млади имају обавезу да помажу око дјеце, те да с њима комуницирају на енглеском језику. Остатак времена проводе путујући, упознајући земљу, културне знаменитости и обичаје - појаснила је Касиповићева. 

Свршени средњошколци и студенти из РС који су се отиснули на путовања имају само ријечи хвале. Кажу да су искуства и пријатељства која су стекли у тим земљама оставила неизбрисив траг на њихове животе, те да су се домаћини трудили да их упознају са сваким педљем њихове земље.

- Након завршеног факултета одлучила сам да се пријавим за размјену и отпутовала сам у Шпанију. То је била најбоља одлука коју сам донијела у животу. У ту земљу сам се заљубила на први поглед, њен језик, култура и људи су ме очарали - испричала је Јелена.

Слична искуства има и Стефан-Ђурађ који је боравио у Кини.

- Путовао сам доста по Европи и Сјеверној Африци, али за Шангај нисам био спреман, без обзира на то колико сам снимака о њему погледао на интернету. То је савршен град и то искуство памтићу као нешто што ме промијенило набоље - рекао је Стефан-Ђурађ. 

Презентација

Драгана Касиповић је истакла да су пријаве за путовања отворене током цијеле године, те да ће у просторијама Центра за афирмацију и развој у Бањалуци сутра организовати презентацију програма размјене за свих 11 земаља.

- Младима ћемо представити на који период могу путовати, шта их у свакој земљи очекује и како да аплицирају за путовање - рекла је Касиповићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана